Sport

A szájukat befogva tiltakoztak a német focisták, hogy nem viselhetnek szivárványos karszalagot Katarban

A szájukat befogva álltak oda a szokásos csapatfotóhoz a német válogatott játékosai a Japán elleni vb-meccsen, ezzel tiltakoztak az ellen, hogy a katari világbajnokságon nem viselhetik a szivárványos „One Love” feliratú karszalagot, ami az LMBTQI-közösségek melletti kiállást jelképezi. Manuel Neuer, a német válogatott csapatkapitánya egy, a FIFA által is jóváhagyott karszalagot viselt a meccsen, amit a bíró is ellenőrzött.

A meccs előtt arról szóltak a pletykák, hogy a német válogatott mégis beleáll a szexuális kisebbségek melletti kiállásba, és a FIFA fenyegetésének ellenére szivárványos karszalagban lépnek pályára. Ez végül nem így történt, amit abból is lehetett sejteni, hogy a Japán elleni meccs előtt nem sokkal Thomas Müller arról írt Facebook-bejegyzésében, hogy:

csalódni fog, aki azt várja, hogy feladják álmaikat és céljaikat pusztán azért, hogy még egyértelműbbé tegyék politikai álláspontjukat.

A rendezők már korábban jelezték, hogy nem tűrik meg a lelátókon a szivárványos jelképeket, és ebben a FIFA is partner: következetesen „politikai” állásfoglalásnak minősíti ezek használatát.

 

Korábban több válogatott (köztük Németország) is jelezte, hogy a FIFA által felajánlott lehetőségek (#FootballUnitesTheWorld-, #SaveThePlanet- vagy #ProtectChildren-feliratok) helyett szivárványos karszalagban lépnek majd pályára Katarban. Erre válaszul bekeményített a nemzetközi szövetség, és az először belengetett pénzbírság helyett már azzal fenyegette a csapatokat, hogy a karszalagot viselő csapatkapitányok már a meccs kezdete előtt sárga lapot kapnak.

Ezt azzal magyarázták, hogy a szövetség hivatalos szabályzatának 13.8.1 pontja kimondja, a világversenyeken a csapatkapitányok csak a FIFA által biztosított karszalagokban léphetnek pályára. A FIFA arra nem tért ki, miért nem rendezte ezt a kérdést az érintett szövetségekkel közvetlenül a szeptemberi megkeresést követően, és miért csak órákkal az első kényes meccs előtt közölte a lehetséges retorziókat. – Olvasható a Telex cikkében

Ennek hatására az érintett csapatok visszakoztak, szerintük nem hozhatják olyan helyzetben a játékosaikat, hogy kapásból sárga lapos figyelmeztetéssel kezdjék a vb-meccseket.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább