Belföld

Komjáthi Imre: Az MSZP rátalált az útjára

Komjáthi Imre: Az MSZP rátalált az útjára. Bátran és következetesen halad előre. Interjú. 

-A Demokratikus Koalíció egyre többször hangoztatja, hogy az ellenzéki pártok összefogásában, együttműködésében a progresszív baloldali értéket képviseli. Ön mit gondol erről?

-Igen, a DK kinyilvánította, hogy ők az egyetlen kompromisszumok nélküli progresszív baloldali párt, a baloldali emberek hangja. Magyarországon azonban van egy párt, amely már hosszú ideje, következetesen – és nem csak az előválasztáson – hangja a baloldali embereknek. Sőt! Nem csak hangja, hanem esze, keze és legfőképpen a szíve. Úgy hívják, hogy Magyar Szocialista Párt.

-A Demokratikus Koalíciót hogyan látja?

-A DK saját bevallása szerint balközép párt, a politikai centrumra nyitott, az európai polgári világ mellett elkötelezett demokrata szavazók pártja. Azt vallják, hogy baloldaliak, de szerintem ők elsősorban nem a hagyományos szocialista-szociáldemokrata, munkásmozgalmi, hanem inkább az útkereső progresszív baloldali hagyomány folytatói. És, azt kell, hogy mondjam, nem túl bátran fogtak hozzá az útkereséshez.

-Miért?

-Véleményem szerint egy mai modern, ha úgy tetszik, progresszív baloldali párt nem lehet meg kapitalizmus-kritika nélkül. Egy baloldali párt nem akarhatja megúszni, és ne is ússza meg, hogy rátaposson a tőkések tyúkszemére! Szerintem az érdekviszonyokba való bátor beavatkozásra van szükség.

-Az MSZP ezt teszi?

-AZ MSZP rátalált az útjára. Bátran és következetesen halad előre. Csak néhány példát említek. Kezdeményeztük, hogy Magyarországon maximalizálják a vállalatokon belüli bérkülönbségeket, és így is útját álljuk az irreálisan magas vezetői fizetéseknek. A vállalatvezetők bónusza például ne haladhassa majd meg az alapbérük 20 százalékát, és a 10 millió forintot meghaladó vezetői bérek ne legyenek költségként levonhatók a vállalat adóalapjából. Fontosnak tartjuk azt is, hogy megerősítsék a felügyelőbizottsági tagsággal járó dolgozói beleszólást a vállalatok életébe és azt, hogy a vállalatok nyereségének egy részét – nyereségrészesedésként – egyenlően osszák fel a mindenkori munkavállalók között.”

Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

Forrás: Mandiner,

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább