Kiemelt Külföld

Transznő szerepel a Starbucks reklámban, bojkott indult Indiában

Május 10-én jelent meg a Starbucks új reklámja a közösségi médiában, az It Starts With Your Name (A neveddel kezdődik) című kisfilmet Gaurav Gupta rendezte a transznemű modell és színész Sia főszereplésével.

A kétperces videóban hosszú évek után találkozik az Arpita nevű transznemű nő a szüleivel. Miközben őt várják, a szemmel láthatóan feszült apa telefonján feltűnik, hogy továbbra is a korábbi férfi nevén, az Arpit alatt van elmentve a gyermeke száma. Az apa aztán a pulthoz lép kávét rendelni, de amikor a kávézólánc alkalmazottja elkiáltja magát, már ezt mondja: „Három jeges kávé Arpitának!” Az apa ugyanis végül a női névvel adta le a rendelést, és a végén ki is mondja: „Te most is az én gyermekem vagy. Csupán egy betű került a nevedhez.”

Az indiai közösségi média egy része kevésbé jól fogadta a kisfilmet. Az India Times beszámolója szerint a Twitteren máris népszerűvé vált a Starbucks bojkottjára felszólító hashtag. Az bojkottálok szerint a Starbucks „a transz kampánnyal Indiába hozza a woke ideológiát”, az indiai-amerikai író, Sadanand Dhume szerint pedig a reklám egyenesen „szélsőséges amerikai genderideológia”.

A Starbucks nem először érzékenyít a reklámjaival, 2020-ban az Egyesült Királyságban futott egy transzférfival készült filmjük, mely ott is botrányt okozott. A cég helyi transz-dolgozói állították azt, hogy a reklámfilm hazugság, a cég házon belül kirekesztő.

Az indiai bojkott komoly károkat okozhat a cégnek gondoljunk csak a Budweiser esetére.

Mint arról beszámoltunk, a sörgyártó egy transzvesztita arcával látta el sörét, ami miatt a konzervatívok bojkottot hirdettek, sőt, volt olyan híresség, aki puskával lőtt a sörösdobozokra és erről videót is posztolt. 

A cég, a Budweiser (Anheuser Busch) négy milliárd dollárt veszített az értékből a bojkott miatt, brutálisan visszaesett az összes termékük értékesítése. Pár napon belül bojkott indult a transzvesztitákkal reklámozó Jack Daniels whiskey ellen is, egy régebbi kampány miatt. 

Aztán a Tampax tampongyártó került ebbe a helyzetbe.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább