Kiemelt Külföld

Fekete lett Kleopátra a Netflixen, egy ügyvéd beperelte őket

Kairó – Egy egyiptomi ügyvéd beperelte a Netflixet a „Kleopátra királynő” című új sorozat miatt, amely az ókori Egyiptom történelmi alakját fekete nőként ábrázolja, és amelyben egy fekete színésznő, Adele James játssza a címszerepet.

Az Egypt Independent című napilap kedden arról számolt be, hogy Mahmúd al-Semary ügyvéd „komoly jogi lépéseket” követel a Netflix ellen és a platform egyiptomi blokkolását kéri.

„A Netflix platformján közzétett tartalmak többsége ellentmond az iszlám és a társadalmi értékeknek és elveknek, különösen az egyiptomi értékeknek” – áll a panaszban. Azzal vádolja a Netflixet, hogy az „afrocentrizmust” népszerűsíti, ami szerinte eltörli az egyiptomi identitást.

„Annak érdekében, hogy az egyiptomi nemzeti és kulturális identitás megmaradjon és büszkék legyenek rá az egyiptomiak világszerte, valamint hogy megszilárdítsák a hazához való tartozás szellemét, kérjük, hogy tegye meg a szükséges jogi lépéseket ezzel a platformmal szemben” – olvasható a panaszban.

Órákkal azután, hogy a múlt héten megjelent a „Kleopátra királynője” hivatalos előzetese, a Netflix új dokumentumfilm-sorozata máris hatalmas vitákat váltotta ki Egyiptomban.

A feljelentés „hamisítással” is vádolta a dokumentumfilm készítőit.

Közben Zahi Hawass volt egyiptomi régiségügyi miniszter „tények meghamisításának” minősítette Kleopátra királynő fekete nőként való ábrázolását , hozzátéve, hogy „ Ez teljesen hamis. Kleopátra görög volt, ami azt jelenti, hogy világos volt, nem fekete.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább