Uncategorized

12.000 csecsen katona várja Putyin parancsát (videó)

Csecsen fegyveresek harcolnak az oroszok oldalán Ukrajnában – közölte az interneten szombaton feltett videofelvételen Ramzan Kadirov, a dél-oroszországi Csecsenföld elnöke, Vlagyimir Putyin orosz elnök szövetségese, aki felszólította az ukránokat, hogy döntsék meg a kormányukat.

Kadirov közölte, hogy a csecsen erőknek eddig nem voltak veszteségeik. Hozzátette, hogy az oroszok könnyen bevehetnék az ukrajnai nagyvárosokat, köztük Kijevet, de az a feladatuk, hogy kíméljék az emberéleteket.

Putyin elnök helyes döntést hozott, és minden körülmények között teljesítjük a parancsait

– mondta Kadirov.

Kadirov korábban Szíriában és Georgiában vonultatta fel a fegyvereseit Oroszország oldalán. Az állami tulajdonban lévő RT orosz televízió rövid – állítása szerint pénteken rögzített – videófelvételt tett közzé, amelyen a csecsen főváros, Groznij főterén a kaukázusi tagköztársaság minden részéből érkezett csecsen fegyveresek ezreit lehet látni, amint készségüket nyilvánítják, hogy Ukrajnában harcoljanak.

Egyelőre nem tudni, hogy az RT szerint mintegy 12 ezer harcost felvonultatták-e már Ukrajnában. Az RT pénteken azt jelentette: Putyin parancsára várnak, hogy bevonuljanak.

A Kommerszant című orosz lap internetes oldala szerint:

Kadirov pénteken kijelentette, hogy a csecsen harcosok az ukrajnai harcok legforróbb pontjain lesznek jelen.

A csecsen elnök hivatalos honlapja szerint Kadirov csütörtökön munkalátogatáson találkozott Viktor Zolotovval, az orosz nemzeti gárda igazgatójával. Az elnök az önkéntesek előtt beszédet mondva nem volt hajlandó közölni, hogy a közelmúltban járt-e az oroszbarát szakadárok kezén lévő kelet-ukrajnai Donyec-medencében.

Moszkva két véres háborút vívott a többségében muszlimok lakta Csecsenföldön a Szovjetunió 1991-ben történt felbomlása után, de hatalmas összegeket fektetett a háború utáni újjáépítésbe. Kadirov jelentős autonómiával rendelkezik a Csecsen Köztársaság irányításában.

A közösségi médiában kering egy videó, melyen orosz BTR páncélozott járműveken robognak a csecsenek át Donyecen, hogy csatlakozzanak az Ukrajnában dúló harcokhoz.

A videót látva sok kommentátor aggódó hangnemet ütött meg. Többnyire attól tartanak, hogy a kaukázusi régióból származó harcosok kifejezetten kegyetlenül fognak fellépni az ukránok ellen. Ennek a sztereotipikus gondolkodásnak az orosz-csecsen háborúk adják az alapját, mely során egyébként mindkét oldal komoly háborús bűnök sorozatát követte el.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább