Gazdaság Kiemelt Külföld

Putyin: a Nyugat elbukott, példátlan katasztrófa jöhet

Az orosz elnök a vlagyivosztoki Keleti Gazdasági Fórumon elmondott beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy az ukrajnai háború miatt hozott nyugati szankciók az egész világot fenyegetik, de Oroszország meg fog birkózni az intézkedések hatásaival.

A globális válságból Putyin szerint Ázsia kerül ki nyertesként, a jövő abban a régióban van. Nem véletlen egyébként, hogy a háború kezdete óta Moszkva erőteljesen keleti partnerei, elsősorban Kína felé fordult. Ugyanez igaz a közel-keleti térségre és Afrika néhány államára, amelyekkel szintén látványosan erősítette kapcsolatait az orosz diplomácia.

A gazdasági fórum jelesebb meghívottai között találjuk a Kínai Kommunista Párt harmadik legfontosabb vezetőjét, Li Zsan-sut, vagy éppen a mianmari junta vezetőjét is. Hszi Csin-ping kínai elnökkel jövő héten személyesen találkozik majd Vlagyimir Putyin Üzbegisztánban. Beszédében azért nem felejtette el megemlíteni, hogy Kína nemrégiben megegyezett a Gazprommal jelentősebb tételek szállításáról, a fizetés pedig nemzeti valutában történik majd, fele rubelben, fele pedig jüanban.

Az ukrajnai háborúra továbbra is csak különleges katonai műveletként hivatkozott, és az Oroszországot 1999 óta irányító Putyin elismerte, hogy bizonyos feszültségeket okozott mind nemzetközi, mind belpolitikai téren. Szerinte semmit nem veszített és nem is fog veszíteni országa, sőt nyert a konfliktussal. Ugyanis sikerült megerősíteni az ország szuverenitását a Szovjetunió 1991-es széthullása óta először – írja összefoglalójában a Reuters.

Az orosz vezető szerint az USA és szövetségesei olyan, a történelemben még soha nem látott büntetőintézkedéseket vezettek be Oroszország ellen, amelyek felérnek egy gazdasági háborúval. Azonban a gazdaságuk kitart és ellenáll, bár elismerte, hogy a szankciók eredményeként vannak olyan iparágak és térségek, amelyek megsínylik a korlátozásokat.

„Mindennek pedig az lett az eredménye, hogy a nyugati szankciók nem tudták gazdaságilag padlóra küldeni Oroszországot, hanem zűrzavart idéztek elő a világgazdaságban, rohamosan dráguló energia- és élelmiszerárakkal”

– tette hozzá Putyin, aki végül megint elővette az ukrán búzaszállítás ügyét.

Lehet, hogy megint korlátozzák az ukrajnai gabonaexportot

Ezen a ponton az orosz elnök arra hivatkozott, hogy a szállítmányok nem Afrikába, hanem az Európai Unióba mentek. Mint mondta, Moszkva mindent megtett az ukrán gabona exportjának biztosítása érdekében, ám az ukrán kikötőkből kifutott 87 hajóból mindössze kettő ment Afrikába, a 2 millió tonna gabonából 67 000 tonnát szállítottak oda.

Az orosz elnök úgy vélekedett, hogy érdemes lehet korlátozni az ukrajnai gabonaexportot, és kilátásba helyezte, hogy a kérdésről konzultál Recep Tayyip Erdogan török elnökkel.

„Számos európai ország ma ugyanúgy gyarmatosítóként viselkedik, ahogy azt a korábbi évtizedekben és évszázadokban tette. Ismét becsapták a fejlődő országokat, és ezután is ezt fogják tenni”

– mondta Putyin, aki szerint az ukrán gabonának csak a 3 százaléka jutott el a fejlődő világba. Hangsúlyozta, hogy „ezzel a megközelítéssel a világ élelmezési problémáinak mértéke csak növekedni fog, ami példátlan humanitárius katasztrófához” vezethet.

Oroszország és Ukrajna – Törökország és az ENSZ közreműködésével – július 22-én állapodott meg abban, hogy három ukrán kikötőből, köztük Odesszából elszállítják a gabonát. A megegyezésnek köszönhetően a Kommerszant orosz gazdasági lap szerint Ukrajna augusztus végéig egymillió tonna élelmiszert exportált. Az orosz külügyminisztérium korábban kifogásolta, hogy az ukrán kikötőkből élelmiszert szállító hajók útvonala szerinte nem egyeztethető össze az ENSZ vezetésének korábban kinyilvánított céljával, hogy segítsenek a rászoruló afrikai és ázsiai országoknak.

Korábban Szergej Lavrov orosz külügyminiszter nehezményezte, hogy a Nyugat nem szüntette meg azokat a logisztikai szankciókat, amelyek akadályozzák az orosz gabona és műtrágya piacra jutását, így nem teljesíti az Oroszország és az ENSZ közötti memorandum erre vonatkozó részének végrehajtására tett ígéreteit. Lavrov „mesterségesen eltúlzottnak” nevezte azokat a kijelentéseket, amelyek az ukrajnai orosz fellépést okolják az élelmiszerpiaci nehézségek kialakulásáért.

(Forrás: Index)

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább