Külföld

Közös hadgyakorlatot tart Szaúd-Arábia és Kína a közel-keleti válság árnyékában

A Blue Sword-2023 (Kék Kard) hadgyakorlat a tengeri terrorizmusellenes műveletekre összpontosít. Kína és Szaúd-Arábia közös haditengerészeti gyakorlatot indított, amelynek középpontjában a tengeri terrorellenes műveletek állnak − jelentette a kínai állami média.

A gyakorlatra, amelyen a két hadsereg több mint 100 katonája vett részt, akkor kerül sor, amikor a Közel-Keletet az Izrael és a Hamász közötti fegyveres konfliktus eszkalálódása sújtja.
A kínai hadsereg hivatalos lapja, a PLA Daily szerint hétfőn tartották a Kék Kard-2023 különleges közös gyakorlat megnyitó ünnepségét a Guangdong tartománybeli Zhanjiangban található haditengerészeti bázison.

 

„A két haditengerészet különleges harci egységei közötti közös kiképzés nagy jelentőséggel bír a hadseregek együttműködés elmélyítése és a csapatok tényleges harci kiképzési szintjének javítása szempontjából”

− mondta a kínai közös kiképzőegység parancsnoka.

A Blue Sword-2023 a tengerentúli tengeri terrorizmusellenes műveletekre összpontosít, és három szakaszból áll: alapkiképzés, szakmai képzés és átfogó gyakorlatok.

A két ország négy évvel ezelőtt tartotta első közös gyakorlatát, a Blue Sword-2019-et a Vörös-tengeren, Dzsidda szaúdi kikötő közelében. A 2019-es gyakorlatok a tengeri terrorizmus és kalózkodás elleni küzdelemre összpontosítottak elsősorban.

Bár az e heti közös hadgyakorlat időzítését szeptemberben jelentették be, a közös művelet most az Izrael és Palesztina közötti fegyveres konfliktus eszkalálódása közepette kerül sor.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök kijelentette, hogy országa hadiállapotban van, és az izraeli hadsereg ostrom alá vette a Gázai övezetet. A halálos áldozatok száma mindkét oldalon keddre meghaladta az 1500-at.

Mohammed bin Szalmán szaúd-arábiai koronaherceg közölte Mahmúd Abbász palesztin elnökkel, hogy országa a palesztinok mellett áll, és a konfliktus megállításán dolgozik

− jelentette a királyság állami hírügynöksége. Peking pedig aggodalmának adott hangot a palesztin-izraeli konfliktus eszkalálódása miatt, a két felet önmérsékletre szólította fel.

Az Egyesült Államok korábban közvetítőként lépett fel Szaúd-Arábia és Izrael között, amelynek értelmében Washington védelmi szerződést köthet Rijáddal, cserébe azért, hogy a királyság normalizálja kapcsolatait Izraellel.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább