Külföld

Zsidók ezrei menekültek el Oroszországból

Oroszországban a zsidó lakosság nagy részének tömeges külföldre vándorlásával kell szembenéznie: legalább minden nyolcadik zsidó elhagyta az országot az Ukrajnával vívott háború kezdete óta.

A Zsidó Ügynökség szerint március óta a becsléseik szerint 165 ezer oroszországi zsidóból 20.500-an távoztak.

Kétségtelen, hogy a történelmi zsidóüldözés kísértete sokak fejében ott motoszkál, akik részesei ennek a hirtelen tömeges migrációnak, és azokéban, akik még mindig próbálnak kijutni Oroszországból – írja a BBC.

Moszkvában a kommunizmus bukása óta nagy erőfeszítéseket tettek a zsidó közösség fejlesztése érdekében. Az élen járók között volt Pinchas Goldschmidt, aki 1993 óta a város főrabbija. „A nulláról kezdtük a zsinagógákkal, iskolákkal, óvodákkal, szociális szolgálatokkal, tanárokkal, rabbikkal és a közösség tagjaival” – mondta a kialakult pezsgésről.

Ám alig két héttel az idén kitört háború után Goldschmidt rabbi és családja elhagyta Oroszországot, először Magyarországra ment, majd Izraelbe. Ezután lemondott állásáról, és felszólalt a háború ellen:

„Úgy éreztem, hogy tennem kell valamit, hogy megmutassam teljes elhatárolódásomat és egyet nem értésemet Ukrajna inváziójával, de veszélybe sodortam volna magam, ha ezt Moszkvában maradva teszem.”

Néhány orosz zsidó bírálta, amiért a rabbi elhagyta Oroszországot és felszólalt az invázió ellen, mert attól tartanak, akik maradtak, hogy közösségüket még szorosabb ellenőrzés alá vonják majd, de Goldschmidt szerint a többség neki adott igazat.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább