Külföld

Zeman a legmagasabb cseh érdemrendet adományozta Zelenszkijnek

Sort kerítettek a legmagasabb cseh állami kitüntetések ünnepélyes átadására Prágában, aminek alkalmából a szolidaritás jegyében ukrán zászlót vontak fel a Hradzsinban, a cseh köztársasági elnökök székhelyén, írja a 24.hu.

Hozzátették: több magas rangú meghívott vendég már előre jelezte, hogy nem vesz részt az eseményen, aminek oka, hogy Milos Zeman államfő egészen az ukrajnai orosz invázió kezdetéig nyilvánosan támogatta Oroszországot és Vlagyimir Putyint.

Azóta Zeman többször is elhatárolódott korábbi szövetségesétől, az orosz katonai akciót a béke elleni bűntettnek nevezte, és határozottan kiállt Ukrajna mellett, írják.

Hangsúlyozták: az MTI szerint Zeman canossájának következő állomása éppen a hétfő esti ünnepség alkalmával jött el, amikor kitüntette az ukrán államfőt, Volodomir Zelenszkijt: egy meg nem nevezett parlamenti képviselő javaslatára a legmagasabb cseh érdemrendet, Fehér Oroszlán érdemrendet adományozott ukrán kollégájának.

Zeman a beszédében nagyra értékelte Zelenszkij bátorságát és elszántságát Ukrajna katonai védelmének irányításában.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább