Gazdaság Külföld

Zelenszkijnek az emberek és az ammónia egyenértékűek

Peszkov helytelennek tartja Zelenszkij ötletét, miszerint ukrán hadifoglyokat cserélnének ammóniakészletre.

Az ukrán elnök korábban azt mondta, hogy ellenzi az orosz ammónia Ukrajnán keresztül történő tranzitját, és csak ukrán hadifoglyokért cserébe hajlandó támogatni azt.

“Az emberek és az ammónia egyenértékűek?”

– tette fel a kérdést Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő a TASZSZ kérdésére, miszerint a Kreml kész-e megfontolni egy ilyen opciót.

Zelenszkij korábban a Reutersnek adott interjújában azt mondta, hogy ellenzi az ammónia Oroszországból Ukrajnán keresztül történő tranzitját, és csak ukrán hadifoglyokért cserébe hajlandó támogatni azt. Az ukrán elnök elmondása szerint ezt a lehetőséget javasolta az ENSZ-nek.

A Financial Times kedden arról számolt be, hogy ENSZ-tisztviselők többször tárgyaltak Moszkva és Kijev képviselőivel a Toljatti-Odessza csővezetéken keresztül történő ammóniaszállítások újraindításának kérdéséről. Az újság szerint a konzultációk az elmúlt hetekben intenzívebbé váltak. António Guterres ENSZ-főtitkár az Anatolija hírügynökségnek adott interjújában elmondta, hogy az ENSZ az EU-val és az Egyesült Államokkal együtt “mindent megtesz annak érdekében, hogy a szankciók ne akadályozzák az Oroszországból a nemzetközi piacra érkező élelmiszer- és műtrágyaszállításokat”. Megerősítette, hogy a világszervezet tárgyalásokat folytat az ammóniaszállítások újraindításáról a Toljatti-Odessza csővezetéken keresztül. ATolyattiazot ammóniagyártó az ukrajnai helyzet miatt február 24-e óta felfüggesztette termékei tranzitját.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább