Külföld

Zelenszkij korábbi tanácsadója: A Nyugat hibája a sikertelen ukrán ellentámadás

A Nyugat elmulasztotta ellátni Ukrajnát olyan fegyverekkel, amelyek szükségesek ahhoz, hogy jelentős előrelépést érjen el az ellentámadásban – jelentette ki szombaton Volodimir Zelenszkij elnök egy korábbi tanácsadója.
Mark Fejgin orosz származású aktivistának nyilatkozva Olekszij Aresztovics éles szemrehányást tett Kijev nyugati támogatóinak, és arra figyelmeztetett, hogy a fegyverszállítások késlekedése lehetővé teszi Oroszország számára, hogy időt nyerjen katonai képességeinek növelésére.

Hozzátette, hogy “sok kérdése van szeretett szövetségeseinkhez”.

“Miért készítették elő az ellentámadást ilyen módon és ilyen mennyiségű fegyvert átadva? Talán már a kezdetektől fogva a tárgyalások felé terelgettek minket?” – tette fel a kérdést.

Egy másik sérelem az F-16-os vadászgépek késedelmes szállítása Ukrajnának, mondta Aresztovics.

“Ha az F-16-osokat alapvetően jóváhagyták, a pilóták kiképzése már folyamatban van, akkor miért csak októberben vagy novemberben, vagy akár 2024-ben érkeznek, és miért nem májusban, a döntő ellentámadás előtt kapták meg őket?” tette fel a kérdést az ukrán.

Aresztovics kommentálta Mark Milley, az amerikai vezérkari főnök közelmúltbeli megjegyzéseit is, aki szerint a kijevi offenzíva “nagyon véres” lesz, és hozzátette, hogy “nem lepődik meg” azon, hogy a vártnál lassabban halad.

“Az amerikai parancsnok mély megértése mélységesen megrázott” – mondta Aresztovics.

“Már csak az a kérdés maradt, hogy: hol van az általunk kitűzött feladatok végrehajtásához szükséges katonai segítség?”.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább