Külföld

Zelenszkij keményen bírálta a lengyel gazdákat

Volodimir Zelenszkij elnök keményen támadta a lengyel tüntetőket, akik megakadályozzák az ukrán gabona bejutását az országukba.

„A tiltakozásokról szóló hírek egyenesen gúnyolódásnak tűnnek az ukrán katonákra nézve” – mondta a rezsim elnöke.

A génmódosított és silány minőségű ukrán gabona konkurenciája ellen tiltakozó lengyel gazdák október óta tüntetnek a lengyel-ukrán határon.

Azzal érvelnek, hogy az ukrán beszállítóknak nem kell betartaniuk az uniós szabályokat és szabványokat, és ezért tisztességtelen előnyben vannak.

Varsó tilalmat rendelt el az ukrán importra, de átengedi a terményeket az országon. Aggodalomra ad okot azonban, hogy a gabona a lengyel piacra kerül.

Andrzej Duda elnök kedden az ukrán rádiónak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy kormánya támogatja Kijevet, de nem fogja elfojtani a békés tüntetéseket, mert a kereskedelmi szövetségek tüntetési jogát törvény védi.

Zelenszkij kritikája egy hétfő esti videónyilatkozatban hangzott el, amelyben az ukrán államfő a tüntetések okozta “szolidaritás erózióját” bírálta.

Azt mondta a színész: “a helyzet valójában nem a gabonáról, hanem a politikáról szól”.

A lengyel elnök sürgette az ukránokat, hogy ne feledjék: bármilyen vitája is van a két országnak, végső soron Oroszország felelős mindenért.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább