Külföld

Zelenszkij betiltotta a szerencsejátékot

Új veszélytől tart Volodimir Zelenszkij: az ukrán elnök szerint a hadseregben rontja a harckedvet, valamint biztonsági kockázatot jelent, ha a katonák szerencsejátékoznak, így betiltotta azokat. Korábban egy katona petícióval is Kijevhez fordult, mondván, társai órákon át használják a különböző platformokat. Az orosz–ukrán háborúban már egy jó ideje súlyos problémákat okoz a katonák harci kedvének visszaesése.

Hatalmas a felháborodás az ukrán katonák körében már napok óta: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombaton aláírt rendelete miatt ugyanis fontos bevételi forrástól eshetnek el a katonák. Az államfő terve az, hogy korlátozza az Apple és Google szerencsejátékokról szóló reklámjait, valamint az okostelefonokon elérhető alkalmazásokat, mondván, mindezek rontják a harci kedvet, és biztonsági kockázatot is jelentenek – írta szombaton a Bloomberg amerikai televíziós hálózat.

A katonák viszont fontos bevételi forrásként tekintenek a szerencsejátékozásra.

Egyes híradások szerint egy ukrán katona átlagos fizetése havonta 2500 dollár (közel 925 ezer forint) körül mozog, ami mintegy ötszöröse az ukrán átlagfizetéseknek. Korábban egy ukrán katona, Pavlo Petricsenkó petíciót is nyújtott be, figyelmeztetve a szerencsejátékok veszélyeire.

Sokuk számára a szerencsejáték válik a stressz kezelésének egyetlen módjává, ami gyorsan dopaminfüggőséget okoz és erodálja az önfegyelmet– vélekedett. Az 59. dandár katonája azonban április 15-én elesett az orosz–ukrán háborúban, a héten Kijevben temették el.

A petíciót több mint 25 ezren írták alá. Az elhunyt katona arra mutatott rá, társai gyakran órákat is képesek egy nap eltölteni a különböző platformokon mobiltelefonjaikon, továbbá gyakran zálogba adják katonai felszereléseiket, így szerezve pénzt a szerencsejátékokra.

Petricsenkó egyúttal egy másik veszélyre is felhívta a figyelmet: a hirdetések gyakran próbálják kicsalogatni a felhasználókból a személyes adatokat, ami katonák esetében különösen veszélyes.

„Az eladósodott katonák potenciális célpontjai at orosz hírszerzés manipulációs kampányának” – írta a petícióban.

A több, mint két éve tartó orosz–ukrán háború alatt számos alkalommal lehetett olvasni arról, hogy egyre inkább fogy az ukrán katonák harci kedve, és már korántsem olyan motiváltak, mint a legelején. Mindezt az oroszok is kihasználják a fronton, egyre erőteljesebben támadva a kelet-ukrajnai területeket. Mindeközben Ukrajna további támogatásokra vár, többek közt az Egyesült Államoktól, ahol a kongresszuson ez idáig nem sikerült áttolni a hatvanmilliárd dolláros csomagot.

A Kyiv Independent angol nyelvű ukrán hírportál emlékeztetett, Ukrajnában 2009-ben már betiltották a szerencsejátékot, majd 2020-ban ismét engedélyezték. Noha részletek még nem ismertek, a mostani szabályozás elsősorban a katonákra vonatkozna.

(Magyar Nemzet)

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább