Kiemelt Külföld

Zelenszkij azt akarta, hogy robbantsák fel a Barátság kőolajvezetéket

Tönkre akarta tenni a magyar ipart…

Az amerikai titkosszolgálat kiszivárgott lehallgatási jegyzőkönyvei az ukrán vezető kemény álláspontjáról árulkodnak, ami szöges ellentétben áll az oroszok brutális támadásaival szemben sztoikus államférfi képével. A kiszivárgott dokumentumok szerint az ukrán elnök a magyar ipart is tönkretette volna.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azzal nyerte el a nyugati kormányok bizalmát, hogy nem hajlandó az általuk biztosított fegyvereket Oroszország határain átnyúló támadásokra használni, és az Ukrajna határain belüli orosz erők elleni támadásokat helyezte előtérbe − írta meg a The Washington Post.

Zárt ajtók mögött azonban Ukrajna vezetője merészebb irányt szorgalmazott: orosz falvak elfoglalását, hogy befolyást szerezzen Moszkvával szemben; egy olyan vezeték bombázását, amely orosz olajat szállít a NATO-tag Magyarországra, és titokban nagy hatótávolságú rakéták beszerzését, amelyekkel Oroszország határain belüli célpontokat támadhatna − derül ki az amerikai hírszerzés kiszivárgott titkos dokumentumaiból, amelyek részletesen tartalmazzák a legfőbb segítőivel és katonai vezetőkkel folytatott belső kommunikációját.

A dokumentumok részei egy szélesebb körű, a Discord üzenetküldő platformon terjesztett amerikai szivárogtatásnak. A dokumentumok a lap szerint egy „agresszív ösztönökkel rendelkező vezetőről” árulkodnak, amely éles ellentétben áll a nyilvánosság előtt nyugodt, sztoikus államférfi képével, aki Oroszország brutális támadásával küzd. Az amerikai hírszerzés az információkat a digitális kommunikáció lehallgatásából nyerte, és azok ritkán látott betekintést nyújtanak Zelenszkij tanácskozásaiba a háború alatt.

A Pentagon, ahol magas rangú amerikai katonai vezetőket tájékoztattak a kiszivárgott dokumentumokban vázolt ügyekről, nem vitatta az anyagok hitelességét.

Néhány esetben Zelenszkijt úgy látjuk, amint visszafogja beosztottjai ambícióit; több esetben azonban ő az, aki kockázatos katonai akciókat javasol.

Egy február közepén, Julija Szvrjenko miniszterelnök-helyettessel tartott találkozón Zelenszkij azt javasolta Ukrajnának, hogy „robbantsa fel” a szovjet építésű, Magyarországnak kőolajat szállító Barátság kőolajvezetéket.

Zelenszkij kiemelte, hogy Ukrajnának egyszerűen fel kellene robbantania a csővezetéket, és tönkretenni Orbán Viktor magyar miniszterelnök erősen az orosz olajra épülő iparát − áll a The Washington Post által közölt dokumentumban, amelyet a vg.hu vett észre elsőként.

A beszélgetés elemzésében az amerikai hírszerzés tisztviselői elismerik, hogy Zelenszkij dühét fejezte ki Magyarországgal szemben,  és ezért túlzó, értelmetlen fenyegetéseket fogalmazhatott meg. Az értékelés nem tartozik a többi beszámoló közé, amelyek szerint Zelenszkij merész katonai akciót javasolt. A The Washington Post értékelése szerint bár Magyarország névlegesen a nyugati szövetség tagja, Orbánt széles körben Európa Kreml-barát vezetőjének tartják.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább