Külföld

Zelenszkij: Akik kritizálnak engem, azok inkább menjenek a frontra

„Költsék inkább az összes pénzüket fegyverekre és drónokra” – mondta az ukrán elnök, aki ezzel le is tudta a kritikákat.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Fox News vezető politikai műsorvezetőjének, Bret Baiernek adott interjújában kitartott amellett, hogy Ukrajna finanszírozásának kérdése nem pénzügyi, hanem „erkölcsi” kérdés, miközben sürgette az Egyesült Államokat, hogy továbbra is támogassa népét.

Zelenszkij a héten az Egyesült Államokba látogatott, hogy szenvedélyes kéréssel forduljon a kongresszushoz a segélyezés folytatása érdekében. A képviselőház republikánus képviselői ragaszkodtak ahhoz, hogy az Ukrajnának nyújtott támogatást más kiadásokhoz és intézkedésekhez kössék, például a déli határ szigorú megváltoztatásához – mindez a demokraták heves felháborodását váltotta ki.

Biden elnök rövidre zárta ezt a vitát, és bejelentette, hogy a védelmi minisztérium 200 millió dollárt von le Ukrajnának, miután kedden találkozott Zelenszkijjel.

Az összeg csak töredéke annak a 110 milliárd dollárnak, amelyet Biden Ukrajna és Izrael támogatására és más nemzetbiztonsági igények kielégítésére kért.

Zelenszkij pozitívan értékelte a Bidennel és Johnson házelnökkel folytatott megbeszéléseit, de továbbra is tisztában van az Egyesült Államoknak a folyamatban lévő finanszírozással kapcsolatos aggodalmaival. Nem zárkózott el a kérdés elől, ehelyett világosan kifejtette, hogy szerinte Ukrajna támogatása az utolsó védelmi vonalat támogatja Vlagyimir Putyin orosz elnökkel és törekvéseivel szemben.

„Úgy gondolom, hogy nagyon fontos, hogy ne vesztegessük az időt, és nagyon fontos, hogy támogassuk Ukrajnát” – magyarázta Zelenszkij Baiernek. „A Fekete-tengeren valóban sikereket mutattunk fel: Az valóban nagyon nehéz művelet volt, és most megteremtettük a gabonaútvonalat. Oroszországnak nincs befolyása ezen a gabonaútvonalon, és mi megsemmisítettük az orosz flotta nagy részét, amely a mi vizeinken és az ideiglenesen megszállt Krím közelében tartózkodott” – tette hozzá.

Zelenszkij a hadseregének a hírhedt orosz Wagner zsoldoscsoport elleni sikereit is dicsérte, azt állítva, hogy több mint 20 000 katonájukat semmisítették meg.

Arra a kérdésre, hogy mit reagál azokra a kritikákra, amelyek szerint többek között Ukrajnát egy „tekintélyelvű állammá” változtatja, az elnök így válaszolt:

Azt üzenem nekik, hogy gondoljanak a háborúra, arra, hogy miként védjük meg az embereinket és ne a Földet utazzák körbe minden nap, hanem menjenek a frontvonalra. Költsék inkább az összes pénzüket fegyverekre és drónokra.”

Zelenszkij elutasította azokat a kritikákat, amelyek szerint az invázió alatt megpróbálta megszilárdítani a hatalmát, ehelyett kifejtette, hogy amikor a fronton lévő vezetőkkel és katonákkal beszél, mindenki a háborús erőfeszítésekkel és „egyetlen ellenségükkel”, Putyinnal foglalkozik.

Nekünk csak egy ellenségünk van: ez Putyin, és kész” – mondta. „Mi valóban a demokráciát védjük és a szabadságot védjük”.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább