Külföld

Zelenszkij: a kisebbségi kérdés, a nyelvhasználat háború idején nem sürgető

Keddi, bukaresti látogatásának végén, egy televíziós interjúban Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt mondta, a kisebbségi kérdés, a nyelvhasználat háború idején nem sürgető. Mint fogalmazott: a kormányok meg fogják találni a megoldásokat, mert „a barikád ugyanazon az oldalán állunk”.

Kijev fogékonyságát hiányolta Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke olyan román kérésekkel, elvárásokkal kapcsolatban, mint az ukrajnai nemzeti kisebbségek jogainak biztosítása. A politikus a TVR Info hírcsatornának azt is elmondta, hogy Volodimir Zelenszkijnek érdeke volt most Romániába látogatni.

Románia a kezdetektől támogatta Ukrajna ellenállását, s jól tette. Ukrajna válasza az évek során nem volt ennyire egyértelmű, ami a román kisebbség jogait illeti. Románia érdeke, hogy egy erős, szuverén ország legyen az Orosz Föderáció és az Európai Unió perifériája között. Van egy hosszú távú érdekünk, de vannak rövid távú érdekeink is: a Duna-delta és a gabonapiac. Románia támogatja Ukrajnát, az ukrán ellenállást, de nem teheti tönkre a gazdákat. A gabonapiac egy érzékeny kérdés Románia számára – mondta a politikus.

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök szerint Ukrajnának nagyon jó kapcsolatokra van szüksége Romániával, mert több szomszédjával a kapcsolatai nem állnak túl jól.

Ez azt jelenti, hogy Kijevnek is egy kicsit fogékonyabbnak kellene lennie a románok kívánságaira, amelyek teljesen jogosak és egyáltalán nem túlzóak

– idézte az Agerpres Kelemen Hunort. Az RMDSZ elnöke szerint „nem szabad tehát azt a benyomást kelteni, hogy (Zelenszkij – a szerk.) szívességet tett Romániának”. Ukrajna európai uniós csatlakozásával kapcsolatban Kelemen Hunor úgy fogalmazott, hogy „ez egy hosszú és nehéz folyamat lesz”.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább