Belföld

Závecz: Nagyot erősített a Fidesz, főleg a falvakban nőtt a népszerűsége

Jelentősen nőtt a Fidesz tábora az elmúlt egy hónapban, októberben 34 százalékon állt a kormánypárt a teljes népességen belül, most 37 százalékos, állítja a Závecz Research új felmérése.

 • Tartja a második helyet a rangsorban a Demokratikus Koalíció a múltkori 13 százalékot követően, most 12 százalékkal.
 • Továbbra is a harmadik legerősebb párt, de szeptember óta kis lépésekben fogyatkozik a Jobbik tábora: 12, 11 százalék után most 9 százalékos.
 • Az MSZP változatlanul 6 százalékot ér el a teljes választói körben,
 • a Momentum elmozdult a 4 százalékos mélypontjáról, jelenleg 5 százalékos.
 • Ezúttal négy pártnak is 2 százalékos a támogatottsága, ezen a szinten áll az LMP, a Párbeszéd, a Mi hazánk és a Kétfarkú Kutyapárt is.

A választók egyre nagyobb figyelemmel követik a politikai szereplőket és csatlakoznak hozzájuk támogatóként, egy hónap alatt 25-ről 21 százalékra csökkent a pártnélküliek aránya.

 • A biztos pártválasztók csoportjában a Fidesz 47 százalékos,
 • a második helyen a DK áll 19 százalékkal.
 • A Jobbik az aktív szavazók 10 százalékára számíthat,
 • az MSZP 7 százalékra.
 • A Momentum 5 százalékos.
 • A Párbeszéd és a Mi Hazánk 3-3 százalékos a biztos szavazók csoportjában 3 százalékon áll,
 • az LMP és a Kétfarkú Kutyapárt 2 százalékon áll ebben a körben

– ezek a legérdekesebb eredményei a ZRI Závecz Research Intézet november közepén, az ország felnőtt lakossága körében végzett közvélemény-kutatásának.

 

November a választói aktivizálódás hónapja volt, mind a Fidesz-KDNP, mind az ellenzék közös listája mögé új támogatók sorakoztak fel. A kormánypártok listáját októberben 35 százalék támogatta, ezúttal 39 százalék, 300 ezer fővel bővült a tábor.

Az átlagosnál jóval nagyobb arányban erősítettek a kormánypártok a legfeljebb alapfokú végzettségűek és a falvakban élők körében: 8, illetve 9 százalékponttal.

Az ellenzéknek is lettek új hívei, 39-ről 41 százalékra bővült egy hónap alatt a táboruk, nagyjából 150 ezer fő csatlakozott. Az emelkedés főképpen a kis és közepes városokban, valamint az érettségizettek és diplomások csoportjában érzékelhető, ezekben 5-7 százalékponttal lett magasabb a támogatottság. A két lista versenye valamivel szorosabbá vált, a múlt havi 4 százalékos ellenzéki előny 2 százalékosra szűkült.

A választáson részvételüket biztosra ígérő és a listák között választani is tudó szavazók csoportjában lényegében döntetlen az állás, az ellenzék 49, a kormánypárti lista 48 százalékot ér el.

A kiélezett verseny magával hozta a választók magas részvételi szándékát. Négy évvel ezelőtt, 2017 novemberében az emberek 34 százaléka biztosra, további 36 százaléka valószínűnek tartotta részvételét a parlamenti választáson. Most jóval nagyobb az aktivitás: 45 százalék biztos részvételt ígér, 37 százalék valószínűsíti azt.

A választási esélyeket eléggé kiegyenlítettnek érzékeli a magyar közvélemény. A választópolgárok 42 százaléka úgy gondolja, hogy egy mostani választáson a Fidesz nyerne, míg 39 százalék szerint az ellenzék.

A felmérés november 15-24. között készült, ezer fős reprezentatív mintán.

(24.hu)

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább