Belföld

Závecz: Egyre csak áramlanak a szavazók a Fidesz felé

Závecz: Egyre csak áramlanak a szavazók a Fidesz felé

A Fidesz–KDNP egy mostani, változatlan felállásban lebonyolított választáson 60 százalékot érne el, a biztos részvételt ígérő listát választók körében ennyi támogatót vonz. A Mi Hazánk tartja magát az aktív választói csoportban, azonban az ellenzéki közös lista most rosszabbul szerepelne egy voksoláson.

A Mi Hazánk 7 százalékon áll az aktív választói csoportban, ezzel tartja április 3-án elért eredményét. Az ellenzék közös listája azonban most rosszabbul szerepelne, mint a választáson, 31 százalékon állna  – állapította meg a Závecz Research legfrissebb kutatása.

A FELMÉRÉS SZERINT A FIDESZ–KDNP EGY MOSTANI VÁLASZTÁSON 60 SZÁZALÉKOT ÉRNE EL, A BIZTOS RÉSZVÉTELT ÍGÉRŐ LISTÁT VÁLASZTÓK KÖRÉBEN ENNYI TÁMOGATÓT VONZ.

„Egy hónappal a parlamenti választásokat követően a győzteshez történő közeledés és a vesztestől való távolodás jelenségét láthatjuk” – jegyzi meg a közvélemény-kutató.

A pártokra vonatkoztatott mérés során az derült ki, hogy a Fidesz a biztos pártválasztók körében 60 százalékos.

Az ellenzéki pártok közül

  • a DK a legerősebb, 11 százalékkal, utána a Mi Hazánk következik 8 százalékkal;
  • a Jobbik, az MSZP és a Momentum önálló indulás esetén a bejutásért küzdene, mindhárman 5 százalékon állnak;
  • az LMP 3 százalékos, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt és a Párbeszéd 1 százalékon áll.

Jelenleg a Fidesz a választókorú népesség 46 százalékának támogatását élvezi. Az április 3-i szavazás eredményeiből látható volt, hogy a kormánypárti tábor beágyazottsága minden települési kategóriában jelentős, de érzékelhető volt a növekvő szavazati arány a fővárostól a falvak felé haladva – állapítja meg a Závecz, hozzátéve: a mostani felmérés is jelzi ezt a tendenciát.

A FIDESZT PREFERÁLÓK ARÁNYA A TELJES BUDAPESTI FELNŐTT NÉPESSÉGEN BELÜL 35, A MEGYESZÉKHELYEK KATEGÓRIÁJÁBAN 39, A TÖBBI VIDÉKI VÁROSBAN 50, A FALVAKBAN 54 SZÁZALÉK.

Az iskolázottság szerint is érzékelhetők különbségek: az alapfokú végzettségűek és a szakmunkás képzettségűek 50, az érettségizettek 43, a diplomások 40 százaléka a Fidesz támogatója.

AZ ÉLETKOR EMELKEDÉSÉVEL VALAMELYEST ERŐSÖDIK A KORMÁNYPÁRT: A HÚSZAS-HARMINCAS KOROSZTÁLYBAN 43, A NEGYVENES-ÖTVENESEKNÉL 47, A NÁLUK IDŐSEBBEKNÉL 49 SZÁZALÉK ÁLL MÖGÖTTÜK.

A Demokratikus Koalíció a fővárosban a legerősebb 14 százalékkal, de a negyvenes-ötvenes korosztályban és a diplomások körében is az országosan mért 9 százalékos átlagát meghaladó arányban támogatják.

A Mi Hazánk Mozgalom a teljes népességben mért 5 százalékos átlagánál jóval erősebb, 9 százalékos támogatottsággal bír a falvakban, a középkorúak csoportjában pedig 8 százalékkal. A párt valamennyi  iskolázottsági csoportban azonos méretű táborral rendelkezik, beágyazottsága e tekintetben egyenletes – derül ki a felmérésből.

(Borítókép: Papajcsik Péter / Index)

Forrás: Index,

Leave a Comment

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább