Külföld

Zaharova: Az Ukrán Biztonsági Szolgálat törvénytelenül kutatta át az ortodox templomokat

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) átkutatta a kijevi Pecserszk Lavrát és a Moszkvai Patriarchátus ukrán ortodox egyházának más templomait és kolostorait

– számolt be csütörtökön Maria Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője Telegram-csatornán.

“Az ukrán rezsim ezzel ismét bebizonyította, hogy minden nemzetközileg elismert dokumentum számukra csak nyomdafestékkel szennyezett papírlap”

– fogalmazott posztjában a szóvivő.

Zaharova az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának 18. cikkelyét idézve azt írta, „mindenkinek joga van a gondolat, a lelkiismeret és a vallás szabadságához; ez a jog magában foglalja a vallás vagy meggyőződés megváltoztatásának szabadságát, valamint a vallás vagy meggyőződés tanítás, gyakorlás, istentisztelet és szertartás útján történő kinyilvánításának szabadságát, akár egyedül, akár másokkal együtt, nyilvánosan vagy magánéletben – az ukrán hatóságok azonban nem ismerik el ezt a jogot az ukrán ortodox egyház híveinek”.

Beszámolója szerint az SZBU tisztjei 850 embert kutattak át, akik közül több mint 50-et erőszakkal alávetettek egy hazugságvizsgáló eljárásnak. Ennek eredményeként régi orosz újságokat és folyóiratokat, valamint készpénzt foglaltak le.

“Úgy vélem, hogy ennek a törvénytelen akciónak az a célja, hogy végleg kiűzzék a moszkvai patriarchátushoz tartozó ukrán ortodox egyházat Ukrajna felekezeti világából, és ezzel végleg megszakítsák a hívek kapcsolatát anyaszentegyházukkal, lerombolva ezzel valószínűleg az utolsó lelki köteléket is az egykor testvéri nemzetek között”

– fogalmazott a bejegyzés végén Zaharova.

 Forrás: Index

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább