Külföld

Washington megfenyegette Kínát, mert akadályozza az Oroszország elleni szankciókat

Bár nyilvánosan Kína nem foglalt állást az orosz–ukrán háborút illetően, és egyelőre nem siettek Oroszország segítségére, Washington szerint mégis akadályozzák az Oroszország elleni szankciók végrehajtását.

Az Egyesült Államok pénzügyminisztere most fenyegető hangnemben megüzente Pekingnek: ne próbálkozzanak Moszkva támogatásával.

Kínának segítenie kell véget vetni Oroszország „förtelmes ukrajnai háborújának, különben szembe kell néznie azzal, hogy elveszíti tekintélyét a világban” – mondta szerdán az amerikai pénzügyminiszter egy előadásában a Reuters szerint. Janet Yellen figyelmeztette Pekinget, hogy aki megpróbálja aláásni a nyugati szankciókat, annak gazdasági következményekkel kell szembenéznie. Yellen egy beszédében kijelentette, hogy erőteljesen reméli, hogy Kína az Oroszországgal való különleges kapcsolatát arra fogja használni, hogy meggyőzze Moszkvát a konfliktus befejezéséről. Azt is elmondta, hogy egyelőre nem látszik, hogy Peking jelentős mértékben próbálná segíteni az orosz gazdaságot a szankciókkal szemben – idézte az Index.

„A világ Kínához való hozzáállását és a további gazdasági integráció elfogadására való hajlandóságát befolyásolhatja, hogy Kína hogyan reagál az Oroszországgal szembeni határozott fellépésre vonatkozó felhívásunkra” – mondta Yellen a washingtoni Atlantic Council agytrösztnél tartott előadásában.

Arról is beszélt, hogy a jövőre nézve Kína és a Nyugat számára egyre nehezebb lesz elválasztani a gazdasági kérdéseket a szélesebb nemzetbiztonsági aggályoktól. Yellen úgy véli, hogy az orosz–ukrán háború kapcsán Peking ezért sem maradhat szótlan, mert az a nemzetközi rendre gyakorolt következményekkel jár majd, amelynek Kína vesztese lehet.

„Kína nem várhatja el, hogy a világ tiszteletben tartsa Peking jövőbeni, a szuverenitásra és a területi integritásra vonatkozó felhívásait, ha nem tartja tiszteletben ezeket az elveket Ukrajnában most, amikor számít” – fogalmazott az Egyesült Államok pénzügyminisztere.

Yellen azonban a kérdés-válasz órán azt mondta, hogy az Egyesült Államoknak keményen együtt kell működnie Kínával annak érdekében, hogy elkerülhető legyen egy olyan bipoláris globális pénzügyi rendszer, amely a piacvezérelt demokráciákat szembeállítja az autokratikus, állami kézi vezérlésű gazdaságokkal. Kína egyelőre nem állt Oroszország pártjára a háború kapcsán, de nem is ítélte el Moszkva február 24-én indított invázióját. A hivatalos pekingi kommunikáció rendre a béke fontosságát és a konfliktus rendezését hangsúlyozza csak. A kommunista államhatalom viszont rendre elutasította, hogy a kínai–orosz kapcsolatokat az ukrán válsággal hozzák összefüggésbe. Liu Pengyu, Kína washingtoni nagykövetségének szóvivője Yellen beszédére mindössze annyit reagált, hogy „Peking elkötelezett a béketárgyalások előmozdítása mellett”.

„Kína ellenzi az egyoldalú szankciók és az Egyesült Államok hosszú karú joghatóságának minden formáját, és határozottan meg fogja védeni a kínai vállalatok és magánszemélyek törvényes jogait és érdekeit”

– tette hozzá Pengyu a Reutersnek.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább