Kiemelt Külföld

Walesben elbontanák az „öreg fehér férfiak” szobrait

A walesi kormány szerint fontos megteremteni a „helyes történelmi narratívát”.
Az öreg fehér férfiak, mint például Nelson admirális, Wellington hercege vagy az egyébként walesi származású Henry Morton Stanley tiszteletére emelt szobrok eltávolíthatók, és lebonthatók a „megfelelő történelmi narratíva kialakítása érdekében” – írta a brit Telegraph a walesi kormány egyik új, még nem nyilvános iránymutatásáról.

A dokumentum szerint, várhatóan ebben a hónapban véglegesítenek:

„azok a történelmi szobrok, amelyek gyakran erős testalkatú, idősebb fehér férfiakat dicsőítenek sértők lehetnek a sokszínűbb modern közösségek számára”.

Az útmutató által bemutatott „legjobb gyakorlatok” szerint az utcák és épületek is megváltoztathatók, hogy eltávolítsák a sértő vagy nemkívánatos neveket. Alternatív megoldásként a sértő vagy nem kívánt műtárgyakat át lehetne helyezni, vagy le is lehetne rombolni – írják.

A dokumentum felhívja a figyelmet, hogy a „sokszínűség alig látható a nyilvános műemlékeken, a meglévő szobrok pedig azt a benyomást keltik, hogy a társadalom által nagyra tartott eredmények, mind nagyhatalmú, idősebb, fehér férfiak eredményei”.

A kormányzat szerint az iránymutatás csak a legjobb gyakorlatokat igyekszik bemutatni és nem kötelező erejű.

Andrew RT Davies, a walesi konzervatívok vezetője viszont aggályait fejtette ki a dokumentummal kapcsolatban. A politikus szerint az iránymutatás egy „orwelli kísérlet” arra, hogy az állam szervek átírják a történelmet. A politikus a Telegraphnak úgy fogalmazott, hogy:

„A walesi Munkáspártot megragadta egy kemény baloldali, britellenes csőcselék,
amely semmi mást nem akar, mint ledönteni a szobrainkat, széttépni klasszikus szerzők műveit és eltörölni nagy szónokainkat.” Davies azt ígérte, hogy „a walesi konzervatívok keményen fognak fellépni ezek ellen az orwelli lépések ellen”.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább