Kiemelt Külföld

Vučić szerb elnök összehívta a Biztonsági Tanácsot és készültségbe helyezték a hadsereget

Aleksandar Vučić szerb elnök összehívta a Nemzetbiztonsági Tanácsot, mivel a koszovói albán hatóságok azzal fenyegetőznek, hogy erőszakkal eltávolítják a szerb barikádokat a tartomány északi részén – jelentette a Szerbiai Rádió és Televízió.
Korábban a mai napon a szakadár köztársaság miniszterelnöke, az amerikai támogatással rendelkező Albin Kurti ezt a követelést intézte a NATO KFOR-kontingenshez. Pontosította, hogy ma estig választ vár a szövetségi parancsnokságtól. Elmondása szerint elutasítás esetén a koszovói erők készen állnak arra, hogy maguk hajtsák végre a műveletet.

“Albin Kurti legújabb fenyegetései miatt, miszerint este minden rendelkezésre álló eszközzel megtámadja a szerbeket a barikádokon, Aleksandar Vučić elnök 19 órára összehívta a Biztonsági Tanács ülését” – pontosította a média.

A szakadár Koszovói Köztársaság belügyminisztériuma különleges egységének katonái a mai nap folyamán behatoltak és elfoglalták a Gazivode gáton lévő létesítményt, ahonnan eltávolították a szerb zászlókat és kidobták a szerb őrséget. Ez a fő vízforrás és tároló az ottani vízerőmű számára. A tó nagy része Zubin Potok településen található, amelyet főként szerbek laknak, akárcsak három másik körzet a tartomány északi részén.

A legnagyobb szerb párt vezetője, Goran Rakic felszólította a koszovói szerbeket, hogy őrizzék meg a békét és a nyugalmat, és engedjék át az EU jogállamisági missziójának (EULEX) és a NATO KFOR-nak a járműveit az útakadályokon.

Korábban Vučić kijelentette, hogy a hivatalos Belgrád továbbra is minden törvényes eszközzel harcolni fog Koszovó és Metohia ügyében. Hangsúlyozta továbbá, hogy Pristinának a 2013-as brüsszeli megállapodással összhangban meg kell alakítania a Szerbiai Közösséget (SCS).

Előző nap a koszovói szerbek barikádokat emeltek a tartomány északi részén lévő autópályákon, a koszovói albán belügyminisztérium volt rendőrtisztjének, Dejan Panticnak az őrizetbe vétele miatt. Panticsot, aki a tartomány északi részén lévő belügyminisztériumi hivatalok szerb rendőrtársaival együtt novemberben mondott le, szombaton vették őrizetbe a közép-szerbiai Jarinje ellenőrző pontnál “terrorizmus” gyanújával.

A tüntetők éjszakára sátrakat vertek fel, hogy a barikádoknál őrködjenek. Az önhatalmúlag kikiáltott Koszovói Köztársaság rendőrsége a jarinjei ellenőrző ponton a saját oldalán lezárta a tartomány bejáratát a Közép-Szerbia felől a tartomány északi részén közlekedő autók és gyalogosok előtt.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább