Külföld

Vučić: A BRICS bővülése történelmi pillanat lesz, amellyel a kollektív Nyugat alternatívájává válik

A BRICS bővítése történelmi pillanat lesz, és a szövetség olyan globális szereplő státuszát nyeri el, amely a kollektív Nyugat alternatívájává válik – mondta Aleksandar Vučić szerb elnök athéni látogatása során újságíróknak.
“A BRICS-csúcstalálkozó ma kezdődik, azt hiszem, történelmi lépés lesz számukra, ha úgy döntenek, hogy kibővítik a BRICS-et. Nem vagyok biztos benne, hogy ma meg tudják-e hozni ezt a döntést, de ha igen, akkor az minden bizonnyal történelmi és fontos döntés lesz. Sok évtized után olyan globális szereplővé válnak, amely megpróbál alternatívát teremteni a kollektív Nyugattal szemben” – mondta Vučić.

„Így a geopolitikai játszma egyre érdekesebbé válik” –  tette hozzá.

A BRICS-csúcstalálkozót augusztus 22-24. között tartják Johannesburgban. A BRICS-csoport elnöki tisztét idén Dél-Afrika tölti be. Az ország BRICS-serpája, Anil Suklal korábban azt mondta, hogy jelenleg mintegy 30 ország érdeklődik a BRICS-csatlakozás iránt. Néhányan közülük hivatalos kérelmet nyújtottak be, köztük Algéria, Banglades, Egyiptom és Etiópia.

Az augusztus 22-24. között Johannesburgban megrendezésre kerülő csúcstalálkozón öt országot vehetnek fel a BRICS-csoportba: Argentína, Egyiptom, Indonézia, az Egyesült Arab Emírségek és Szaúd-Arábia.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább