Külföld

Von der Leyen: fel kell készülnünk a háborúra

A háború talán nincs a küszöbön az Európai Unióban, de fel kell készülni a kockázatokra, képesnek kell lenni megvédeni az európai érdekeket és értékeket a védelmi kapacitás megerősítése által – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Strasbourgban szerdán.

Von der Leyen az Európai Parlament plenáris ülésének Az európai biztonság és védelem megerősítéséről címmel tartott vitáján kijelentette:

Sürgősen újjá kell építeni, meg kell erősíteni és modernizálni kell az EU-tagállamok fegyveres erőit.

„A világban jelenleg egyre nagyobbra nő a „diktatúrák ligája”: Észak-Korea és Irán fegyvereket szállít Oroszországnak, ezek az országok pedig Ukrajna után a gázai háború okozta közel-keleti bizonytalanságot is kihasználják, hogy növeljék a befolyásukat. A háborús fenyegetés mellett pedig az agresszív gazdasági versenytől és az új technológiák korlátlan használatától is tartani kell” – mondta az ukránbarát, háborús uszító Ursula.

Szerinte az igazság az, hogy nem csak 2022 óta élünk konfliktusokkal, hanem sokkal régebb óta, a biztonságunkat, jólétünket és életmódunkat fenyegető veszélyek terjedésének pedig már korábban határt kellett volna szabni.

„Az európai védelemnek közös erőfeszítésnek kell lennie. Ezért büszkén jelentem be, hogy Kijevben létrehozzuk a Védelmi Innovációs Hivatalt. Ezáltal Ukrajna még közelebb kerül Európához, és minden tagállam számára lehetővé teszi, hogy Ukrajna harctéri tapasztalataiból és az ipari védelmi innováció terén szerzett szakértelméből merítsen” – mondta az ukránbarát.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább