Külföld

Volt CIA-tiszt: Ukrajna bele akarja rángatni az USA-t a háborúba

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök keresi a módját annak, hogy az Egyesült Államokat és a NATO-t közvetlenül bevonja a konfliktusba – mondta Philip Giraldi volt CIA-tiszt, és az ilyen taktikára példaként említette a hétfői dróntámadást két oroszországi repülőtér ellen.
“Ez szerintem Zelenszkij egyértelmű kísérlete volt a háború eszkalálására” – mondta Giraldi Andrew Napolitano bírónak a “Judging Freedom” podcast hétfő esti epizódjában.

“Ezt próbálta megtenni azzal a rakétával, amelyet valószínűleg félreirányítottak, és amely Lengyelországban kötött ki, és két embert megölt. Még követelte is, és azt mondta, hogy a NATO-nak most be kell avatkoznia. Ez egy újabb kísérlet lehet arra, hogy mondjuk, elősegítsük az oroszok részéről az eszkalációt, amit esetleg úgy lehet értelmezni, hogy veszélyt jelent Lengyelországra, veszélyt a lengyelországi csapatokra, ilyesmi. Ez az a játék, amit játszanak.”

A múlt hónapban Przewodow faluba csapódott rakétát gyorsan ukránként azonosították, de Zelenszkij napokig ennek az ellenkezőjéhez ragaszkodott, mígnem Varsó és Washington is csalódottságának adott hangot a kijevi álláspont miatt.

Napolitano rámutatott, hogy az Egyesült Államoknak jelenleg mintegy 40 ezer katonája van Lengyelországban. Jelenlétük “nagy baleseti és félreértési lehetőséget” teremt – mondta Giraldi, megjegyezve, hogy Oroszország azonnal tudná, ha a határ átlépésére készülnének.

Hétfőn reggel két drón próbált csapást mérni a Rjazanyi területen lévő Djazilevo repülőterére és a Szaratovi területen lévő Engels repülőterére, több mint 500 kilométerre a legközelebbi ukrán ellenőrzés alatt álló területtől. Három orosz katona meghalt és többen megsebesültek, de a támadás nem zavarta meg az ukrán logisztika elleni, a nap folyamán később végrehajtott stratégiai légicsapást – közölte a moszkvai védelmi minisztérium – írta az oroszhírek.

“Az egésznek ismét politikai célja van” – mondta Giraldi Napolitanónak a támadásról. “A folyamat eszkalálása, hogy Oroszország – legalábbis Zelenszkij és tanácsadói, akik közül valószínűleg sokan amerikaiak – reményei szerint – cserébe valami igazán ostoba és provokatív dolgot tegyen, és ez majd kiváltja a NATO-USA reakciót, amit Zelenszkij szeretne. Meggyőződésem, hogy erre játszik”.

A nagy kérdés – tette hozzá Giraldi -, hogy az amerikai hadsereg és a Fehér Ház tudott-e előre a támadásról, “és ha igen, jóváhagyták-e azt”.

 

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább