Sport

Vízilabda: nem csak a szülinapjukat, a sikereiket is együtt ünneplik a Kardos lányok

Nemcsak a sikereik, hanem ők maguk is igen hasonlóak. Bár ez utóbbit ők nem így látják. Kardos Dominika és Kardos Laura ikerpár lévén különleges, egyben nagyon eredményes színfoltja a hazai női vízilabda-utánpótlásnak.
Kardos Dominika (balra) és Laura továbbra is együtt érne el szebbnél szebb sikereket FOTÓ: MÁJ TAMÁS/UTANPOTLASSPORT.HU

Kardos Dominika (balra) és Laura továbbra is együtt érne el szebbnél szebb sikereket FOTÓ: MÁJ TAMÁS/UTANPOTLASSPORT.HU

A dunaújvárosi lányok tavaly tagjai voltak a Szentesen U15-ös Eb-t nyert nemzeti csapatnak, az idén pedig a görögországi Larisszában jutalmazták őket világbajnoki aranyéremmel, miután a Sike József által irányított válogatott a döntőben 10–6-ra legyőzte a hazaiakat. A testvérek egy nagy, közös tortával szeptember elején ünnepelték a 16. születésnapjukat, de az idei legnagyobb ajándékot, a vb-aranyat már augusztus végén megkapták.

„Mindenképpen elsők akartunk lenni, és mivel tavaly mi nyertük a korosztály Eb-jét, úgy gondoltuk, hogy erre reális esélyünk van – mondja Dominika. – A tengerentúli csapatokat nem ismertük, de bíztunk benne, hogy mi leszünk a legjobbak.”

„Nagyon jól működött a védekezésünk, és ez volt a kulcsa a jó szereplésünknek – veszi át a szót Laura. – A döntőben is csak hat gól tudtak szerezni ellenünk a görögök. Nagyon örülünk, hogy ilyen fiatalon már két értékes aranyérmünk van, de tudjuk, hogy továbbra is alázatosan kell edzenünk, ha később is hasonló sikereket szeretnénk elérni.”

Az nem véletlen, hogy a lányok éppen vízilabdázni kezdtek, hiszen édesanyjuk, Kardos Krisztina a női válogatott egykori kapusaként Eb-ezüstéremmel is büszkélkedhet. Ő természetesen nem keveri össze a lányait, a szurkolóknak pedig segítséget jelent, hogy Dominika „rosszkéz”, Laura pedig a másik oldalon, kapás szélsőként tűnik fel a leggyakrabban a medencében. Az ikrek azért a hétköznapokra is gondoltak, így a félreértések elkerülésére érdekében a nevük kezdőbetűjét a nyakláncukon viselik.

„Elég érdekes, hogy amíg más különbséget nem talál bennünk, addig mi hasonlóságot nem fedezünk fel egymásban – kezdi „D”, de már „L” folytatja, hogy: „A stílusunk is egészen eltérő. Én inkább a sportos ruhákban érzem jól magamat, Dominika szeret divatosabban öltözködni. Ezzel együtt jó testvérek vagyunk, és ahogyan idősödünk, egyre kevesebbet veszekszünk. Most már egy-egy vita nem tart tovább két percnél.”

Hamar kibékülünk, mert nem tudjuk elképzelni egymás nélkül az életünket – reagál Dominika. – Eddig is mindent együtt csináltunk, és ezután is szeretnénk egymást segíteni, kiegészíteni. Van, hogy egyszerre mondunk ki mondatokat, de nagyobb telepátia azért nincs közöttünk. Bár olyan sűrűn előfordul a meccsen, hogy egymásra nézünk, és már tudjuk, mit akar csinálni a másik. Laura csak bólint, beindul, én odaadom neki a labdát, és ő belövi.”

A lányok legfőbb célja, hogy idővel az olimpián is együtt mutatkozhassanak be. Tudják, odáig hosszú út vezet, és nem is akarnak semmit elhamarkodni, szívesen rálépnek az összes lépcsőfokra. Ami a folyamatos fejlődésükhöz szükséges, azt a Dunaújváros biztosítja számukra. A helyi egyesületben bőven akad példa korábbi sikeres pályafutásokra, de már rájuk is csillogó szemekkel néznek a fiatalabbak, miközben csodálgatják a világbajnoki aranyérmeiket a Fabó Éva Sportuszodában.

Forrás: utánpotlassport.hu

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább