Uncategorized

Vitézy Dávid reagált az NVB döntésére: korrekcióra van szükség a választás kapcsán

Interjúban reagált Vitézy Dávid a Nemzeti Választási Bizottság pénteki döntésére. Az LMP jelöltje elmondta, két típusú jogorvoslat van még folyamatban a főpolgármester választással kapcsolatban, valamint kifejtette, hogy mindenképpen korrekcióra van szükség a választás kapcsán.

Mint ismert, péntek este döntött az Nemzeti Választási Bizottság (NVB), Karácsony Gergely nyerte meg a főpolgármester-választást. Az újraszámlálást Vitézy Dávid kezdeményezte, – megfellebbezve a hivatalos eredményt –  miután szerinte számos helyről érkezett jelzés, hogy szavazókörökben tévesen érvénytelenné nyilvánították az egyébként érvényes szavazatokat, vagyis amelyeknél Szentkirályi Alexandra neve mellett egy érvényes jelölt neve mellé is tettek x-et.

Az újraszámolás után Vitézy Dávid interjút adott a Partizánban Gulyás Mártonnak. A műsorvezető a beszélgetés elején kijelentette, hogy ennyire szoros, ennyire fordulatokban gazdag választás emberemlékezet óta nem volt Magyarországon. Majd azt a kérdést tette fel Vitézynek, hogy ki nyerte a 2024-es főpolgármester választást.

Erre az LMP jelöltje azt válaszolta, hogy

“0,0004 tízezrelékkel Karácsony Gergely nyert. Gratuláltam is neki hozzá”.

Vitézy azzal folytatta, hogy azért nem tud egyértelműbben válaszolni az elhangzottakra, mert maga Karácsony Gergely jelentette be, hogy megtámadja ennek a választásnak az eredményét, annak ellenére is, hogy ő nyert.

Gulyás arra is kíváncsi volt, hogy az LMP jelöltje és csapata fog-e jogorvoslattal a Választási Bizottsághoz fordulni. Vitézy elmondta, hogy két típusú jogorvoslat van még folyamatban.

Az egyik, hogy Karácsony Gergely maga jelentette be, egy szerintem a magyar demokráciatörténetben egészen példátlan, Donald Trumptól átvett hisztériakeltéssel és mocskolódó kampánnyal, – amit az elmúlt 48 órában csinált – hogy új választást szeretne. Nyilván azt hitte, hogy ezt az újraszámlálást nem fogja megnyerni – magyarázta az LMP jelöltje.

Vitézy Dávid leszögezte:

Ezt a fajta hergelést nagyon visszásnak tartom, én mindig azt mondtam el, amik a jogi tények. Nem tüntetést szerveztem az NVI irodája elé. Nem kezdtem arról beszélni, hogy Gyurcsány Ferenc pártja – pedig lehetett volna – hogyan befolyásolta ezt a választás különböző technikákkal. (…) De hogy annak a fellebbezésnek mi lesz a vége, amit Karácsony szeretne, hogy új választást el tud-e érni, azt most nem tudom megmondani – zárta a gondolatmenetét.

Majd felidézte, hogy a másik szál, hogy a Fővárosi Választási Bizottsághoz azzal a kéréssel fordultak, hogy a IV. és a VII. kerületben ismételjék meg a választást.

Azt állítottuk, hogy az az eredmény, ami létrejött nem egy tisztességes folyamat eredménye

– fogalmazott Vitézy itt ismertetve, hogy elvégeztek egy összehasolítást, melyből kiderült, hogy Újpesten és Erzsébetvárosban kétszer annyi érvénytelen szavazat jött össze a szavazókörökben, mint más kerületekben.

Mert míg a II. kerületben egy fekete téglalappal eltüntették a szavazólapokon Szentkirályi Alexandra nevét, addig az említett kerületekben volt ahol csak pár milliméteres filccel húzták csak ki. (…) Itt a főváros felelőssége fennáll, hiszen a Fővárosi Választási Bizottság felelős ennek a választásnak a megrendezéséért, és ők nem adtak egyértelmű iránymutatást a kerületeknek arra, hogy a kihúzást hogy kell csinálni.

Az ügy pénteken került az NVB elé, és akár a Kúriáig is eljuthat

– sorolta.

Vitézy azt is megjegyezte az eredmény és a mintegy 500 érvényessé átminősítet szavazólap kapcsán, hogy „itt mindenképpen korrekcióra volt tehát szükség”.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább