Külföld

Vitalij Klicsko is beleszállt Zelenszkijbe

Kijev polgármestere a Der Spiegelnek adott  interjúban úgy fogalmazott: attól fél, hogy Ukrajna autoriter állammá válhat a jövőben.

„Egy bizonyos ponton nem leszünk különbek Oroszországnál, ahol minden egyetlen személy kényétől és kedvétől függ. Jelenleg egyetlen független intézmény maradt, de az is nagy nyomás alatt áll: az önkormányzatiság” – mondta Klicsko, aki egyben az ukrán Városszövetség vezetője is.

A Der Spiegel a cikkben Ukrajna általános helyzetéről próbált egy nagyobb helyzetképet adni, ennek részeként kérdezték meg a kijevi polgármestert.

Klicsko arról is beszélt nekik: „A háború első hónapjaiban az ország vezetés nélkül maradt, és őszintén szólva teljes volt a káosz”.

Szerinte ebben az időszakban kulcsfontosságú szerepe volt azoknak a polgármestereknek, akik segítettek egy-egy város megvédésében.

A Der Spiegel később megkérdezte Klicskót arról is, hogy „szerinte valóban veszélyben van-e az ukrán demokrácia” – amire hosszas gondolkodás után igennel felelt.

Beszédes volt az interjúban Klicskónak az a kijelentése is, miszerint a háború kezdete óta egyetlen alkalommal sem beszélt személyesen vagy telefonon Volodimir Zelenszkij elnökkel, holott alig pár száz méterre van egymástól kettejük hivatala Kijevben.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább