Belföld Kiemelt

Visszatérnek a főispánok

Egy 75 éve nem használt tisztség tér vissza Magyarországra. Az indoklás szerint a főispán kifejezés visszaépítése a magyar jogrendbe lehetőséget teremt arra, hogy a mai magyar közigazgatás több szállal kötődjön a kommunizmus előtti magyar államigazgatás fogalmi készletéhez. – írja az Index.

Az egyik legősibb magyar tisztséget vezeti vissza 75 év után a kormány. A kormánymegbízottakat ugyanis főispánokká nevezik ki.

A parlament oldalán található dokumentum szerint:

“A polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló 1992. évi LXVI. törvény 30. § (2) bekezdés b) pontjában a »kormánymegbízott« szövegrész helyébe a »főispán« szöveg lép.” 

A történelmi hagyományok újjáélesztése

Az indoklásban meg is magyarázták a módosítást:

“az érintett ágazati törvényekben a kormánymegbízott elnevezését – a történelmi hagyományok tisztelete és újjáélesztése jegyében – főispánra módosítja.”

Mint az a javaslat szövegében olvasható, „a főispán kifejezés visszaépítése a magyar jogrendbe lehetőséget teremt arra, hogy a mai magyar közigazgatás több szállal kötődjön a kommunizmus előtti magyar államigazgatás fogalmi készletéhez és ezáltal az ezeréves magyar államiság alkotmányos hagyományai e formában is továbbéljenek”.

Az európai országok esetében is számos példát találunk korábbi korokba visszanyúló kifejezések modern kori használatára. Példaként említették az angolszász országokat, ahol helyen a mai napig is használják a helyi önkormányzatok választott vezetőire az Alderman kifejezést, ami városatyát jelent és „egy szép, régies, a hivatás szakralitását megragadó szinonimája a bürokratikusabb hangzású és érzelmű polgármester szónak”.

Hasonló példára hivatkoztak Hollandia esetében is, ahol a területi közigazgatásban végrehajtó pozíciót betöltőket nem tanácsosnak, hanem Wethoudernek, magyarra fordítva jogtartónak vagy jogbírónak hívják.

Nem most merül fel a cím újjáélesztésének terve először

1990-ben az Antall József vezette kormány szerette volna visszavezetni a főispán elnevezést, de a szélsőséges liberalista SZDSZ, amely nélkül nem lett volna meg az ehhez szükséges kétharmad, megfúrta a javaslatot. Szerencsére 2022-ben nem kell tartanunk a balliberálisok szavazatától.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább