Külföld

Verik a migránsokat a román, görög és horvát határőrök

olvasási idő:1 perc, 16 másodperc

Az uniós belügyi biztos szerint…

Ylva Johansson európai uniós belügyi biztos mélységes aggodalmának adott hangot a sajtóban megjelent hírek láttán, melyek szerint egyes tagországok – legfőképp Görögország és Horvátország, illetve Románia is – törvénytelenül, helyenként erőszakosan utasítanak vissza bevándorlókat határaikon.

A svéd politikus arra kérte az említett országokat, hogy vizsgálják ki a nemzetközi sajtóban megjelent információkat. Szerdán ugyanis több neves európai médium – többek között a német Der Spiegel és a francia Libération – videófelvételek alapján arról cikkezett, hogy Horvátországban, Görögországban és Romániában részben uniós támogatást élvező különleges rendvédelmi szervek illegálisan járnak el a határaikra érkező migránsokkal.

Ylva Johansson a „sokkoló” hírek láttán kijelentette, mindez csúnya foltot ejt az Európai Unió megítélésén, ezért találkozót kezdeményezett a görög és a horvát belügyminiszterrel. Az uniós biztos a Hotnews hírportál cikke szerint aggodalmát fejezte ki az európai forrásokkal történő lehetséges visszaélések miatt is, emlékeztetve: az EU felfüggesztheti a kifizetéseket, ha sérül a jogállam. A Libération menedékkérők nyilatkozataira hivatkozva azt írta, a három ország rendvédelmi szervei anélkül terelnek vissza – olykor erőszakosan – férfiakat, nőket, gyerekeket az Unió határain kívülre, hogy esélyt adnának a migránsoknak a menedékkérelemre.

A francia sajtóorgánum egy „akcióban” lévő román határőrrel illusztrálta cikkét. A Hotnews beszámolója szerint a Libération munkatársai egy nyolc hónapot tartó, hét ország újságíróit és nyolc médiumot felsorakoztató nemzetközi oknyomozás részeseiként számoltak be a tapasztaltakról. A munkát a holland Lighthouse Reports irányította. Az újságírók a horvát–bosnyák, illetve a román határon, a szerbiai Majdan közelében többek között drónok és hőkamerák segítségével tárták fel a törvénytelen eljárásokat, amelyek szerintük nem véletlenek, hanem egy elfogadott stratégia részei.

(Forrás: kronika.ro)

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább