Belföld Külföld

Velencei Bizottság: a magyar gyermekvédelmi törvény módosításai összeegyeztethetetlenek a nemzetközi emberi jogi normákkal

A strasbourgi székhelyű Európa Tanács alkotmányjogi szakértőkből álló testülete, a Velencei Bizottság véleménye szerint a köznevelési, valamint a gyermekvédelmi törvény júniusban életbe léptetett magyar módosításai összeegyeztethetetlenek a nemzetközi emberi jogi normákkal.

A Velencei Bizottság hétfőn közzétett véleményében sajnálatát fejezte ki, hogy a magyar törvényeket elhamarkodottan, a civil társadalom, az ellenzék és más érdekelt felekkel való konzultáció nélkül fogadták el, ami – mint közölték – a korábbi ajánlásaik figyelmen kívül hagyását jelenti.

A szakértők véleménye szerint a közerkölcsöt érintő megfontolások és a kiskorúak védelme nem igazolhatják a nem megváltozásával, vagy a homoszexualitással kapcsolatos önazonosságtól való eltérés terjesztésének vagy ábrázolásának általános tilalmát vagy korlátozását. Mivel a tilalmak és korlátozások nem korlátozódnak a nyíltan szexuális tartalomra vagy obszcenitásra, megtagadhatják a szexuális irányultság és a nemi identitás jogszerű megnyilvánulását – vélekedtek.

Az alkotmányjogi bizottság emlékeztetett: a nemet, mint a személyes identitás alkotóelemét, és a homoszexualitást, mint a szexuális irányultság egyik változatát az Emberi Jogok Európai Egyezménye védelmezi, ezért a tagállami hatóságok nem tekinthetik azt az erkölcsökkel ellentétesnek. Figyelmeztettek továbbá, hogy a túl tág, pontatlan és esetlegesen kétértelmű kifejezések vagy fogalmak egy jogi szövegben eltérő értelmezésekhez vezethetnek.

A Velencei Bizottság összességében arra a következtetésre jutott, hogy a köznevelési törvény módosításai nincsenek összhangban a nemzetközi emberi jogi normákkal, és nem tesznek eleget Magyarország azon előremutató kötelezettségének, hogy az oktatási rendszer objektív és elfogultságtól mentes tájékoztatást nyújtson a gyermekeknek a nemi identitásról, a szexuális irányultságról, és megvédje őket az ilyen okból történő megkülönböztetéstől. Éppen ellenkezőleg: a módosítások hozzájárulnak egy “fenyegető környezet” kialakításához, ahol az LMBT-közösséghez tartozó gyerekek egészségügyi kockázatnak, megfélemlítésnek és zaklatásnak lehetnek kitéve – írták.

A gyermek- és családvédelmi törvény módosításaival kapcsolatban azt közölték: alkalmazásuk és félreérthető értelmezésük miatt a rendelkezés sérti az emberi jogi egyezményben rögzített, családi élethez való jogot, valamint a szülők azon jogát, hogy gyermekeiket ennek megfelelően, saját meggyőződésük szerint neveljék és tanítsák. Következésképpen a módosítások “csak az egyoldalú és elfogult tanításnak hagynak teret, ajtót nyitva az LMBT-közösségekhez tartozók megbélyegzése és diszkriminációja előtt” – hangsúlyozták.

A módosítások ahelyett, hogy felelős állampolgárokat nevelnének, akik képesek részt venni a pluralista társadalom demokratikus folyamataiban, ideológiailag motivált “párhuzamos társadalmak” kialakításához járulnak hozzá, diszkriminálva a szexuális kisebbségeket – tették hozzá.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább