Kiemelt Külföld

Vége: megbukott az olasz kormány

Vége: megbukott az olasz kormány

A Mario Draghi olasz kormányfő koalíciójához tartozó három párt bejelentette, hogy nem vesz részt a miniszterelnök által kért bizalmi szavazáson szerdán az olasz szenátusban, és ezzel gyakorlatilag véget vetettek a nemzeti egységkormánynak.

Mario Draghi így elveszítette koalíciója három fontos tagjának támogatását: a Silvio Berlusconi volt miniszterelnök vezette jobbközép Hajrá, Olaszországét (FI), a jobboldali Ligáét, amelyet Matteo Salvini vezet, továbbá az Öt Csillag Mozgalomét (M5S). Draghi korábban többször is kijelentette, hogy csak akkor marad a posztján, ha széles körű támogatást kap.

Frissítés: Mario Draghi megnyerte a bizalmi szavazást a felsőházban, a szenátusban szerdán, de a három fő koalíciós párt megtagadta a részvételt a szavazáson, amivel gyakorlatilag aláásta a kormány jövőjét. Az indítványban arra kérték a házat, hogy hagyja jóvá Draghinak azt a beszédét, amelyben a nap folyamán egyebek között egységet követelt koalíciós szövetségeseitől. A szavazás során 95-en támogatták, 38-an ellene szavaztak. Több tucat szenátor azonban távol maradt a voksolástól.

Ez a helyzet azt jelentheti, hogy feloszlatják a parlamentet, és előrehozott választások várhatók, mivel Draghi elveszítette a koalíció három fontos tagjának támogatását: a Silvio Berlusconi volt miniszterelnök vezette jobbközép Hajrá, Olaszországét (FI), a jobboldali Ligáét, amelyet Matteo Salvini vezet, továbbá az Öt Csillag Mozgalomét (M5S).

Az FI és a Liga törvényhozói nem vettek részt a szavazáson. Az Öt Csillag Mozgalom (M5S) szenátorai szintén nem szavaztak, de az ülésteremben maradtak, nyilvánvalóan azért, hogy megakadályozzák a határozatképtelenséget.

 

Draghi nemzeti egységkormánya a múlt héten került válságba, miután a kormánykoalíció fontos részét képező M5S nem támogatta a kormányt egy rendeletről szóló bizalmi szavazáson.

A miniszterelnök benyújtotta lemondását, de Sergio Mattarella államfő nem fogadta el, és felkérte a kormányfőt, hogy forduljon a parlamenthez, és mérje fel a politikai erőviszonyokat. Szerdán kora reggel a miniszterelnök azt mondta a szenátusban, hogy a végrehajtó hatalom számára “az egyetlen út” a “bizalmi paktum újjáépítése”, amelyre alapult.

A kormánykoalíció jobbközép pártjai azonban – élükön a Ligával és a Hajrá, Olaszországgal – ezt gyakorlatilag elutasították, és felszólították Draghit, hogy alakítson új kormányt az M5S nélkül. Mario Draghi reggel azt mondta, hogy megpróbálja folytatni a nemzeti egységkormányzást, mivel nem hagyhatta figyelmen kívül a különböző szférákból – többek között az üzleti élet vezetőitől, az egyetemi dékánoktól és az önkéntes szövetségektől – érkező, őt maradásra felszólító hangokat.

Forrás: Pesti Srácok,

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább