Belföld Gazdaság Kiemelt

Vége a MOL nyerészkedésének, 95%-os extraprofitadót vetnek ki rá

Módosult az extraprofit adókról szóló kormányrendelet.

Szerda este jelent meg a Magyar Közlönyben az extraprofit adókról szóló kormányrendelet módosítása, amelyből kiderül: a nyáron 25 százalékról 40 százalékra emelt adó, december 8-tól, azaz a holnapi naptól 40 százalékról 95 százalékra emelkedik, amely mértéke a Brent olaj és az Oroszországból származó Urál kőolaj közötti árrésre.

Mint ismeretes, idén a MOL 373 milliárdos rekordnyereséget ért el az ársapka ellenére is, köszönhetően annak, hogy amíg a nyugati Brent kőolaj a többszörösére drágult, addig az Urál továbbra is kedvező árú maradt.

A jogszabály szerint a kormány annak érdekében, hogy a szankciós benzinárakból keletkező extraprofitot elvonja, és a rezsivédelmi alapba irányítsa, a következőket rendeli el: „Az extraprofitadókról szóló 197/2022. (VI. 4.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) 8. §-a a következő (6)–(8) bekezdéssel egészül ki: „(6) A Távhő. törvény 7. § (1) bekezdésétől eltérően a 2023. adóévre vonatkozóan a jövedelemadó a pozitív adóalap 41 százaléka. (7) A Távhő. törvény 8. §-ától eltérően a 2023. adóévi adóelőlegek megfizetése során a (6) bekezdés szerinti mértéket alkalmazni kell. (8) A Távhő. törvény 6. § (11) bekezdésétől eltérően a több engedéllyel rendelkező, illetve a jövedelemadó-köteles tevékenységen kívüli tevékenységet végző adóalanynál az adóalap a Távhő. törvény 6. § (1)–(9) bekezdése alapján meghatározott összegnek az arányos része. Az arányt a jövedelemadó-köteles tevékenységek beszámolóban kimutatott vagy a könyvviteli zárlat alapján megállapított árbevételének az adóalany összes árbevételének százalékában (két tizedesjegyre) számítva kell meghatározni.”

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább