Belföld

Vásárhelyi: Nem beszélhetünk Magyarországon demokratikus jogállamról

Ha a magyar kormány nyilvánosság demokratizálására tesz majd ajánlatot az uniónak, akkor érdemes egyáltalán tárgyalóasztalhoz ülni velük az EU-s pénzek sorsáról – közölte a baloldali megmondóember.
Vásárhelyi Mária, szociológus közösségi-média oldalán jelentkezett be, és fejtette ki véleményét a Magyarországi médiaviszonyokkal kapcsoaltban.

„Egy nemrégen nyilvánosságra került kutatás szerint az EU 27 országa közül Magyarországon bíznak a legkevesebben az un. közszolgálati (nálunk állami) médiában. Miközben az északi országokban a lakosság közel háromnegyede, a nyugat-európai országokban pedig több mint fele tartja a közpénzekből fenntartott médiát a leghitelesebb hírforrásnak, addig Magyarországon mindössze az emberek 22 százaléka vélekedik így” – kezdte bejegyzését Vásárhelyi.

Majd hozzátette: „Ez egyrészt jelzi, hogy a lakosság jelentős többsége tisztában van azzal, hogy az adóforintjaiból fenntartott média megbízhatatlan, hiteltelen, másrészt azonban hiába bízik csupán minden ötödik magyar állampolgár az állami médiában, ez a 22 százalék már önmagában csaknem garantálja a fidesz választási győzelmét.

Hiszen ez majdnem kétmillió ember és hozzájuk csatlakoznak még azok, akik a fideszes print médiát, hírportálokat, televíziókat tartják a leghitelesebb hírforrásoknak”.

Vásárhelyi szerint „Ez pedig önmagában biztosítja a kormánypártok többségét a választásokon”. „Ez pedig megerősíti azt a meggyőződésemet, hogy ilyen médiahelyzetben lehetetlen az ellenzéki győzelem. Éppen ezért mindaddig nem beszélhetünk Magyarországon demokratikus jogállamról és választásokról, amíg a kormánypártok megszállás alatt tartják a közmédiát, a média- és reklámpiacot, amíg a kormánykritikus vélemények egyáltalán nem jutnak el a választókhoz” – tette hozzá.

Ezt követően kifejtette: „Ha majd a magyar kormány arra vonatkozóan tesz konkrét, kézzelfogható ajánlatot az EU-nak, hogy milyen lépésekkel kívánja demokratizálni a nyilvánosságot, akkor érdemes egyáltalán tárgyalóasztalhoz ülni velük az EU-s pénzek sorsáról”.

 

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább