Belföld

Varju László: Az árnyékkormány újranyitja a bezárt vasúti mellékvonalakat

A Demokratikus Koalíció árnyékkormánya újra fogja nyitni az Orbán-kormány által bezárt vasúti mellékvonalakat a kormányváltás után, mert a vasútvonalak megszüntetése súlyos nehézségeket okoz a helyben élőknek – jelentette ki Varju László, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője szerdai online sajtótájékoztatóján.

A baloldali politikus, a DK árnyékkormányának energia- és rezsiügyi árnyékminisztere kifejtette: egyeztetést kezdeményez Dobrev Klára árnyékkormánya, a DK országgyűlési frakciója annak a 119 településnek a polgármesterével, amelyet „elvág az országos vasúthálózattól az Orbán-kormány által eddig bezárt tíz mellékvonal, továbbá a bezárni tervezett újabb hét mellékvonal”.

Közölte: ezek a mellékvonalak az ország legnehezebben megközelíthető, nagy gazdasági nehézségekkel küzdő térségeit kötik össze a nagyobb városokkal, a megyeszékhelyekkel. Az érintett 119 település lakói közül nagyon sokan a bezárt vonalon jártak munkába, iskolába vagy orvoshoz, mert sok helyen ez volt a leggyorsabb, a legolcsóbb közlekedési lehetőség.

Úgy vélte, ha ezeket a településeket elzárják az országos vasúthálózattól, lehetetlenné válik a leszakadó, szegényedő térségekben az új munkahelyek, vállalkozások létrehozása és a gazdaság fejlesztése is.

Kiemelte: ezért az árnyékkormány és a DK országgyűlési képviselői mind a 119 település polgármesterével tárgyalást kezdeményeznek, hogy közösen dolgozzanak ki megoldási javaslatokat, amelyek segíthetnek a mellékvonalak bezárása miatt kialakult nehézségeken.

A hazaáruló Varju László szerint az érintett 17 vasútvonal bezárása jelképe annak, ahogy az „Orbán-kormány magára hagyja a vidék Magyarországát, a kistelepülésen élő családokat, dolgozókat és a nyugdíjasokat”.

Ahelyett, hogy fejlesztették volna a mellékvonalakat, gyorsabb és jobb vonatokat vettek volna, felújították volna az állomásokat, az elmúlt 13 év alatt „inkább hagyták lerothadni a vonalakat, majd bezárták őket” – mondta a szektás politikus.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább