Gazdaság

Varga Mihály: Intenzív fejlődési szakaszába lép a gazdaság

A pénzügyminiszter a leendő tudományos és innovációs park helyszínén beszélt Kaposváron.

–Az extenzív korszakot lezárva a magyar gazdaság egyre inkább átkerül az intenzív fejlődés szakaszába, amikor jelentősen nő a hozzáadott érték – mondta a pénzügyminiszter Kaposváron, ahol támogatásáról biztosította a városban tervezett okosipari beruházást. Varga Mihály a leendő tudományos és innovációs park színhelyén tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta, a magyar gazdaság bebizonyította, hogy képes csúcstechnológiás termékeket előállítani.

– Az elmúlt tíz évben sikerült elérni azt a célt, hogy egymillióval több embernek legyen munkája a magyar gazdaságban, a fejlődés extenzív szakasza megteremtette a lehetőségét annak, hogy egyre több kutatás, fejlesztés kerüljön Magyarországra

– tette hozzá.

Elmondta: a kormány támogatja az egyetemeknek a hozzáadott értéket növelő fejlesztéseit. Ehhez minél szélesebb autonómiát adnak az intézményeknek, és forrásokat rendelnek a megtervezett programokhoz.

Kiemelte, hogy a modellváltásnak köszönhetően egyre több egyetem kerül kedvezőbb pozícióba nemzetközi összevetésekben. A modellváltás „eredményes folyamat, amit nem akadályozni kell – ahogyan ezt Brüsszelből teszik –, hanem ösztönözni” – fogalmazott. Kiemelkedőnek nevezte, hogy az Óbudai Egyetem – amellyel a kaposvári önkormányzat közösen tervezi létrehozni az innovációs parkot –, a világ legjobb 1200 egyeteme közé került az elmúlt években. Ma már minden harmadik mérnök erről az egyetemről kerül ki, egyre vonzóbb az egyetem képzési köre.

A modellváltással az volt a szándék, hogy legyen verseny az állami fenntartású és az alapítványi intézmények között, és derüljön ki, mely egyetemek vonzók, és képesek nemzetközi összevetésben is megállni a helyüket

– jegyezte meg.

Utalt arra, hogy az Óbudai Egyetem fejlesztési programjában három tudományos innovációs park szerepel Zsámbékon, Székesfehérváron és Kaposváron. A kaposvári parknak okosipari profilja lesz, a beruházás magasan hozzáadott értéket képviselő iparágak – a környezet-, a zöld-, illetve a védelmi ipar – fejlesztésével fog megvalósulni.

Hankó Balázs felsőoktatásért felelős államtitkár közölte, az Óbudai Egyetem mellett még tizenegy magyar egyetem van a világ egyetemeinek első öt százalékában, a magyar intézmények az elmúlt évek sikeres megújításának köszönhetően nagyot léptek előre.

Hozzátette, szintet lépett tavaly a magyar innováció is, Magyarország Európa egyedüli országaként európai innovátor kategóriába került. A kormány azt a cél tűzte ki, hogy Magyarország 2030-ra a tíz leginnovatívabb európai ország között legyen, és legyenek magyar egyetemek a világ vagy Európa száz legjobbja között – emelte ki.

– A recept, hogy összekapcsoljuk az egyetemeket, az ipart az innovációval, ennek módja a tudományos és innovációs parkok létrehozása, amelynek címpályázatát május 24-ig lehet benyújtani – fűzte hozzá.

Azt is mondta, hogy „nem mindenki érdekelt a magyar versenyképesség erősítésében, sajnálatos, hogy Brüsszel folyamatosan gáncsolja az egyetemistáinkat, kutatóinkat, és azokat az egyetemi fejlesztéseket, amelyek jogosan járnak”.

(Magyar Nemzet)

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább