Gazdaság

Varga Mihály: A jövő évi költségvetés a védelem költségvetése lesz

Varga Mihály elmondta, a 2024-es költségvetés a védelem költségvetése lesz. A magyar kormány elkötelezett abban, hogy megvédje az ország által eddig elért eredményeket. Meg fogjuk védeni a családokat, a nyugdíjasokat, a munkahelyeket és megmarad a rezsicsökkentés is – fogalmazott a miniszter.

„Háborús időket élünk, az elhúzódó háború és az elhibázott brüsszeli szankciók figyelembevételével kellett megalkotni a költségvetés tervezetét” – jelentette ki Varga Mihály.

A kormány a magyarok megvédésére és a rezsivédelmi rendszer fenntartására törekszik, az eddig elért eredményeinket nem szabad veszni hagyni – tette hozzá.

A pénzügyminiszter elmondta, olyan költségvetés kell, ami megvédi a családokat, a munkahelyeket, a nyugdíjakat és a rezsicsökkentést. Beszélt arról is, hogy a jövő évi költségvetés egy védelmi költségvetés lesz, ezért a honvédelmi kiadások meghaladják a magyar GDP 2%-át. Megjegyezte, a kormánynak azzal kell számolnia, hogy a háború nem fog gyorsan véget érni.

Megmaradnak jövőre is az extraprofitadók, de piaci konszolidáció esetén sor kerülhet ezek kivezetésére.

A rezsicsökkentés fenntartása érdekében pedig megmarad a rezsivédelmi alap is.

A gazdasági növekedéssel kapcsolatban Varga Mihály elmondta, 2023-ban 1,5 százalékkal számol a kormány, de 2024-ben már 4 százalékot is elérheti a bővülés, miközben jövőre 2,9 százalékos államháztartási hiánycéllal kalkulál a kabinet.

A kormány kiemelten kezeli a magyar családok támogatását, továbbra is biztosított többek között a kedvező jövedelemadó, a 13 havi nyugdíj megtartás a 25 év alattiak SZJA-mentessége is.
A családtámogatásra is három és félszer több jut, mint 2010-ben – hangsúlyozta Varga Mihály pénzügyminiszter.

A nyugdíjasok védelme a háborús helyzetben is biztosított, az inflációkövető nyugdíjak és a 13. havi nyugdíj is marad.

Az a célunk, hogy Magyarország 2024-ben is megvédje a családokat, a nyugdíjasokat, a munkahelyeket, valamint a rezsivédelmet is fent tudjuk tartani – tette hozzá.

Gulyás Gergely kiemelte az Európai Bizottság országspecifikus ajánlásai kapcsán, hogy Magyarország fontosnak tartja azt a célt, hogy hazánk mérsékelje a költségvetési hiányt.

Magyarország azon egyedülálló országok közé tartozik, ahol az előző három választási évben a kormány képes volt az államadóssági hiány csökkentésére, azonban nem mindegy, hogy miként érjük el ezt a célt. A bizottság javaslatát elutasítjuk, a rezsicsökkentés megszüntetésére a bizottság nem tehet javaslatot. Magyarország továbbra is meg fogja őrizni a rezsicsökkentés vívmányait. Hazánk csökkenteni fogja a hiányt, azonban ezt képes anélkül megtenni, hogy elfogadná a bizottság tanácsát – tette hozzá.

Varga Mihály továbbá arra is rámutatott, hogy

az infláció csökkenő pályára fog állni, 2024-ben jelentősen csökkenti a magyar kormány az inflációt, éves szinten várhatóan 6 százalék körüli értéket fog a kormány célul kitűzni és elérni.

Johannes Hahn, az Európai Bizottság költségvetésért felelős biztosának felvetéseire reagálva Gulyás Gergely kifejtette: a biztos kondicionalitási eljárásról beszélt. Ennek az eljárásnak nincs meghatározott időtartama, bármikor lezárható. Hozzátette: ez a Magyarországnak járó költségvetési pénzeket csak kis részben érinti.

Az Európai Unió feltételeit teljesítettük és az igazságszolgáltatási reform ügyében is megegyezés született – sorolta Gulyás. Hozzátette: Külön kell választani a kondicionlaitási eljárást a költségvetési pénzek kérdésétől. Úgy fogalmazott: ha Brüsszel nem szabna újabb feltételeket, ezt az eljárást már rég lezárhattuk volna. „Június-júliusban már küldhetjük a számlákat Brüsszelbe” – fűzte hozzá.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább