Belföld

Varga Judit: Kötelességünk megvédeni a szülők jogait

Varga Judit: Kötelességünk megvédeni a szülők jogait

Az MCC Budapest Summit vendége volt az igazságügyi miniszter.

A szülők jogait meg kell védeni – erről beszélt az MCC Budapest Summit rendezvény egy kerekasztal-beszélgetésén Varga Judit. Az igazságügyi miniszter úgy véli, a gyerekeknek meg kell tanítani, hogy mi a jó és mi a rossz, azonban ezt nem lehet törvényileg szabályozni, a jogszabályok csak az alapokat tudják biztosítani.

Társadalmunk a családok erejére épül, emiatt garantálnunk kell a családok jogait – jelentette ki az Mathias Corvinus Collegium (MCC) csúcstalálkozóján Varga Judit.

A szabadság erről szól: senkit nem kötelezhetünk semmire – jelentette ki a politikus, aki egyébként egy kerekasztal-beszélgetésen vett részt a konferencián, amelynek témája a tanítás során felmerülő jogok és kötelezettségek voltak. Varga Judit felhívta a figyelmet arra, hogy a saját jogainkat nem lehet a közösségben betöltött szerepünktől függetlenül értelmezni, mert a társadalom felé is vannak kötelezettségeink és felelősségünk.

„Amikor emberi jogokról beszélünk, nem lehet azokról kontextus nélkül beszélni” – fogalmazott. Varga Judit felidézte, hogy nyolcszáz évvel ezelőtt, 1222-ben született meg az első magyar alkotmány. „Más a társadalmi rend, de a jogállamiság alapja ott kezdődött, hogy meghatároztuk, hogyan védjük meg az egyén jogait bármilyen hatalmi önkényességgel szemben” – magyarázta a miniszter.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a tíz évvel ezelőtt elfogadott magyar alaptörvényt is részben amiatt támadták, mert abban világosan benne van, hogy a jogok mellett a társadalom tagjainak kötelezettségei is vannak.

Varga Judit a mai napot emblematikusnak nevezte, emlékeztetett, hogy az Európai Bíróság ma hozta meg azt a politikai döntését, amivel elítélte Magyarországot amiatt, mert a magyar Országgyűlés elfogadott egy gyermekvédelmi törvényt. Szerinte a citált jogszabály összhangban van az európai értékekkel, és egyébként is tagállami hatáskör.

Fotó: Földházi Árpád

Forrás: Mandiner,

 

 

 

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább