Belföld

Varga Ferenc: A jelölésemmel ért véget a Jobbik néppártosodása

A Jobbik által a közös listán befutó helyet kapó roma politikus szerint már nincsenek a Jobbik vezetésében Bíró Lászlóhoz hasonló emberek.

Interjút közölt a hvg.hu Varga Ferenc roma származású jobbikos politikussal, akit Jakab Péter Márki-Zay nyomásának engedve befutó helyre tett a közös ellenzéki listán.

A beszélgetésből kiderült: Varga nemrég került kapcsolatba a Jobbikkal, az előválasztás során a Csongrád-Csanád 3-as számú választókerületében Szűcs Ildikó kampányfőnöke lett. „Ekkor kerültem kapcsolatba a Jobbikkal. Előtte egyik párttal sem volt kapcsolatom. Jakab Péterrel többször találkoztunk, beszélgettünk, majd röviddel a bejelentés előtt hívott fel, hogy szeretnének a listára tenni, befutó helyen” – mondta Varga, aki elgondolkodott az ajánlaton.

„Romaként is gondolkodnom kellett ezen, de nem tartott sokáig. Tagadhatatlan, hogy a Jobbik a romák számára negatív oldalról indult, de látni kell azt a pozitív spektrumot, hogy honnan hova jutott a párt. Azt gondolom, hogy a Jobbik néppártosodási folyamata a jelölésemmel véget is ért” – tette hozzá.

Szerinte az olyan „szélsőséges eszméket” valló politikusok, mint Bíró László vagy az ózdi karlendítő, Farkas Péter Barnabás már nincsenek a Jobbik vezetésében.

„Az elmúlt időszakot nézve pártállástól függetlenül elmondható, hogy eddig mindenki egy kicsit gyerekként kezelte a magyarországi romákat, a társadalom perifériájára szorult réteg alapján ítélik meg az egész cigányságot.

Ezen változtatni kell. A népszámlálási adatok szerint nagyjából 300 ezer magát romának valló ember van idehaza, de ennél több roma él ma Magyarországon, akik gondolkodóak, beilleszkedtek a magyar társadalomba és teljes mértékben hasznos tagjai Magyarországnak.

Nekik még senki nem csinált egy tisztességes, becsületes kampányt, mert az eddig abból állt, hogy a pártok képviselői lementek a romatelepekre, főztek bográcsban pörköltet, osztottak krumplit és megvásárolták a szavazatokat. Az ORÖ képviselői szavazatfelhajtóként funkcionáltak, szállították a roma szavazatokat a pártoknak” – válaszolta Varga egy szavazatvásárlós kérdésre.

 

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább