Belföld

Vádat emeltek a Munkásőrség parancsnoka ellen

olvasási idő:1 perc, 53 másodperc

Válaszcsapás érkezett, de azonnal…

Az Egri Rendőrkapitányságon indult büntetőügyben az Egri Ügyészség március 25-én vádat emelt a Hagyományőrző Munkásőr Társaság országos parancsnoka ellen . Ezt maga a parancsnok, Juhász Norbert jelentette be a Munkásőrség közösségi oldalán – számol be a hírről a hang.hu.

A nyomozás önkényuralmi jelkép használata miatt indult, ahogy Juhász védekezik a bejegyzésében: „az egykori testület hagyományait őrző civil szervezet vezetőjeként oly galád tettre vetemedtem, hogy merészeltem használni a nemzetközi munkásmozgalom jelképét, mely szerves részét képezi az egykori Munkásőrség szimbólumrendszere mellett egyenruházatának is”.

A törvény úgy fogalmaz, hogy az önkényuralmi jelkép használata vétség elzárással büntetendő. (Az valósítja meg ezt a vétséget, aki horogkeresztet, SS-jelvényt, nyilaskeresztet, sarló-kalapácsot, ötágú vöröscsillagot köznyugalom megzavarására alkalmas módon – különösen az önkényuralmi rendszerek áldozatainak emberi méltóságát vagy kegyeleti jogát sértő – terjeszt, nagy nyilvánosság előtt használ, vagy közszemlére tesz.) Vétség miatt 5-90 nap közötti elzárásra lehet ítélni annak elkövetőjét.

Juhász Norbert is megemlíti, hogy az Európai Unió illetékes szervei már elmarasztalták Magyarországot a vörös csillagot tiltó jogszabály miatt (valójában a strasbourgi Emberi Jogi Bíróság mondta ki Vajnai Attila, a Magyarországi Munkáspárt 2006 alelnökének ügyében 2008-ban, a vörös csillag nyilvános használata politikai véleménynyilvánításnak tekintendő, és hogy a szimbólum használatának általános tiltása a szólásszabadság aránytalan korlátozását jelenti – a szerk.), és egyúttal felszólították annak a törvénynek a megsemmisítésére. A parancsnok szerint „nemtelen módon tesznek egyenlőségjelet a német fasizmus szimbóluma és a mi ötágú csillagunk közé”.

A Hagyományőrző Munkásőr Társaság országos parancsnoksága a hírre gyorsan összeült (online) és válaszcsapásra szánták el magukat. A döntés értelmében az idén novemberben Edelényben megnyíló Munkásőrség Történeti Múzeumban persona non gratává (ahogy ők írják „persona non grata”) nyilvánítja az Ügyészég valamennyi dolgozóját, „a jelenleg aktívaktól a korábban nyugdíjazottakig bezárólag”. Ennek értelmében „az intézmény megnyitását követően az üzemeltető annak területéről látogatási kísérlet-szándék esetén azonnali hatállyal kiutasítja Magyarország Ügyészségének alkalmazottait”. Az intézkedés mindaddig érvényben marad míg „Magyarország Ügyészsége, vagy azon belül az Egri Járásbíróság egy illetékes személye hivatalosan is bocsánatot nem kér” a munkásőröktől.

Lapunk tavaly Juhász Norberttel készített interjújában mi is feltettük az országos parancsnoknak azt a kérdést, hogy a kommunista rendszer kárvallottjaiban vajon nem kelthet-e félelmet a Munkásőrség újraéledése. Amire azt válaszolta, hogy annyira kelthetnek félelmet, mint például a Magyar Királyi Csendőrség hagyományőrzői, és hogy őket össze sem lehet hasonlítani a Magyar Gárdával. (hang.hu)

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább