Kiemelt Külföld

USA Olimpiai Bizottsága: szabad a BLM-térdelés és az ököllendítés

Nem lesz szankció, de csak a BLM és TLM esetében…

Az USA Olimpiai és Paralimpiai Bizottsága nem fogja szankcionálni azokat az olimpiai versenyzőket, akik az amerikai himnusz alatt letérdelnek vagy az öklüket a magasba emelik az ötkarikás játékokat megelőző kvalifikációs versenyek során.

A bejelentéssel egy időben az olimpiai bizottság egy kilencoldalas dokumentumot és egy 18 perces oktatófilmet is készített, amelyben az amerikai testület útmutatást ad arról, hogy a faji és társadalmi egyenlőtlenségek elleni megnyilvánulásokban mit szabad, és mit nem az Egyesült Államok által Tokióba delegálandó több száz versenyzőnek.

A letérdelésen és az ököllendítésen kívül például szabad olyan koronavírus elleni maszkot viselni, amelyen a Black Lives Matter (a Fekete Életek Számítanak) és a Trans Lives Matter (a Transznemű Életek Számítanak) feliratok lesznek.

A SPORTOLÓK UGYANAKKOR MÁS TÉMÁK MELLETT NEM FOGLALHATNAK ÁLLÁST, PÉLDÁUL NEM TÜNTETHETNEK A KÖRNYEZET- ÉS KLÍMAVÉDELEM MELLETT, VALAMINT POLITIKAI ÉS JÁRVÁNYÜGYI KÉRDÉSEKBEN SEM.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság is elkészíti a vonatkozó előírásait, amelyben az amerikai nemzeti testület javaslatait is figyelembe fogja venni. 1968-ban, a mexikói olimpián két amerikai atlétát, Tommie Smith-t és John Carlos-t a Nemzetközi Olimpiai Bizottság felfüggesztette a versenyzéstől és kitiltotta az olimpiai faluból, mert az arany- és bronzérmes futók ököllendítéssel tiltakoztak a díjkiosztó ünnepségen, a győztesek pódiumán állva a faji megkülönböztetés ellen. (origo)

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább