Külföld

USA: Csökken a Black Lives Matter támogatottsága

És nő az elutasítottsága egy új kutatás szerint…

A Black Lives Matter támogatottsága csökken az Egyesült Államokban, a közvélemény-kutatás szerint.
Egy új közvélemény-kutatás szerint George Floyd meggyilkolása óta eltelt 18 hónapban csökkent a Black Lives Matter támogatottsága az Egyesült Államokban.

A Civiqs – a Daily Kos progresszív médiacsoporthoz kapcsolódó online piackutató szervezet – által végzett felmérés szerint a megkérdezettek 44 százaléka támogatja jelenleg a BLM mozgalmat.

Ez az arány visszaesett a viszonylag magas 52 százalékról, amely a BLM-et támogatta, miután Floydot tavaly májusban Minneapolisban megölte egy fehér rendőr.

Eközben a BLM elutasítottsága ugyanebben az időszakban megugrott – jelenleg 44 százalék ellenzi azt. Ez Floyd megölését követő napokban mért 28 százalékról emelkedett.

A felmérés szerint 11 százalék sem nem támogatja, sem nem ellenzi a BLM-et, 1 százalék pedig bizonytalan.

A BLM-et ellenző válaszadók több mint fele fehér, a mozgalmat támogatók 82 százaléka pedig fekete – derült ki a felmérésből.

A BLM 2013-ban alakult, miután George Zimmerman floridai polgárőrt felmentették a fekete tinédzser, Trayvon Martin meggyilkolása vádja alól.
A Civiqs 2017 közepe óta követi nyomon a BLM támogatottságát.

A BLM támogatottsága akkor tetőzött, amikor Floydot megölték.

A támogatottság csökkenésével egy időben a közvélemény-kutatás nem talált jelentős megugrást a BLM megerősödésében, még akkor sem mikor Derek Chauvin rendőrt idén áprilisban elítélték Floyd megöléséért.
Akkor sem nőtt a támogatottság, amikor a wisconsini rendőrség tavaly lelőtte a fekete Jacob Blake-et, ami kiváltotta a halálos kénosha-i zavargásokat (Ebben érintett a most felmentett fehér tinédzser Kyle Rittenhouse)

 

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább