Külföld

Ursula után most Manfred Weber fenyegette meg Olaszországot

Manfred Weber kifejtette: Meloni akkor kapja meg Olaszország az uniós újjáépítési forrásokat, ha Mario Draghi a távozó olasz kormányfő reformjait valósítja meg. Weber szerint Silvio Berlusconi Európa-párti politikus, párttársai szerint viszont fasisztáknak tart bakot.
Mikor Manfred Weber az olasz választási kampányban többszörösen kiállt az Európai Néppárt olasz tagpártja, a Silvio Berlusconi-féle Hajrá, Olaszország! (Forza Italia, FI) mellett, még nem tudta, hogy darázsfészekbe nyúl.

„Mindenkinek, aki stabilitásra vágyik, a jobbközép koalícióra kell szavaznia” – nyilatkozta az Európai Néppárt EP-frakcióvezetője és elnöke, aki azt a véleményt is megfogalmazta, hogy Berlusconi pártja „a jövő Európa-párti kormányának őre” Olaszországban, emellett „mélységesen Európa-párti erő”. Döntése logikusnak tűnhet, hiszen meglepő lenne, ha az EPP vezetése nem a saját tagpártját támogatná bármely választáson.

Manfred Weber a maga módján megpróbálta megvédeni a néppárti Berlusconit, miközben meghökkentő nyíltsággal üzent az olasz kormánynak is. A Politico tudósítása szerint kifejtette: szerinte is kell egy „tűzfal” a szélsőjobb ellen, és ő maga az első abban, hogy köveket hozzon a falba – Németországban.

De hozzátette: „Olaszország, az Olaszország”. Weber arról is beszélt: „Meloni tudja, hogy akkor kapja meg Olaszország az uniós újjáépítési forrásokat, ha Mario Draghi – a távozó olasz kormányfő (a szerk.) – reformjait valósítja meg”.

A vita természetesen nem kizárólag Weber és az olasz jobboldal viszonyáról szól, hanem az egyre inkább felerősödő CSU-s belharcról is: Weber nemrég jelentette be, hogy ahogy az Európai Parlamentben, úgy Bajorországban sem lesz automatikusan miniszterelnök egy CSU-s csúcsjelöltből. Ezt a bejelentést nem nehéz úgy érteni, hogy Weber bejelentkezett a bajor miniszterelnöki pozícióra a jövőre tartandó bajor tartományi választáson. E törekvésének pedig valóban árthat az, ha azt csinálja, ami EPP-vezérként a dolga: megpróbálja összetartani valahogy a frakciót.

„Az EVP és Orbán Viktor magyar miniszterelnök jobboldali nemzeti Fidesz pártja közötti törés után Weber már nem akarja megkockáztatni azt, hogy Berlusconi pártját is elveszítse. Ez a hozzáállás azonban árthat a CSU-beli megítélésének. Söder és Weber így is riválisoknak számítanak” – írja az ügyről a Süddeutsche Zeitung.

Weber egyelőre védi magát. Szombaton a CDU ifjúsági tagozatának tartott előadásán hangsúlyozta, „nem hagyom bebeszélni magamnak, hogy a Forza Italia támogatása problematikus”. Emellett ugyanakkor kiállt a jobboldal elszigetelésének taktikája mellett, hangsúlyozta, hogy „szükségünk van a tűzfalra, főleg az AfD-vel kapcsolatos német tapasztalatunk miatt”, ugyanakkor „Olaszország az Olaszország”, szerinte pedig az új kormány egyébként is Európa megerősítése mellett tesz majd hitet.

Emellett ugyanakkor igyekszik békülékenynek mutatkozni párttársai irányába, megérti, hogy Söder „bajor, német szemszögből” nézi az olaszországi fejleményeket, neki ugyanakkor „európai felelőssége van”, az a dolga, hogy „tartsuk a fedélzeten Olaszországot”. Dicsérte az olasz demokráciát is: „Óva intek attól, hogy túlzottan egyoldalúan ítéljük meg az olasz választásokat. Az olasz demokrácia működik.”

A német szociáldemokraták természetesen azonnal rárepültek az adódó lehetőségre. Katarina Barley SPD-s EP-képviselő, az EP alelnöke kifejezetten Weber számlájára írta az olasz jobboldal győzelmét, s úgy nyilatkozott, „ezek nehéz idők lesznek Európa számára.

(Mandiner)

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább