Külföld

Uniós biztos: az új lengyel kormány elszánt abban, hogy visszaállítsa a jogállamiságot

„Az új lengyel kormány eltökélt a jogállamiság visszaállítása mellett, lehetséges az uniós alapszerződés 7. cikke szerinti eljárás lezárásának előkészítése” – jelentette ki Didier Reynders, az igazságügyért felelős uniós biztos pénteken Varsóban.

Lengyelországi látogatása során a biztos Adam Bodnar lengyel igazságügyi miniszterrel és főügyésszel közösen tartott sajtóértekezleten elmondta: “látjuk, hogy az új kormány teljességgel elszánt a mellett, hogy visszaállítsa a lengyelországi jogállamiságot” – írja a PS. Meggyőződését fejezte ki, hogy Lengyelország “teljességgel visszaállíthatja a jogállamiságot betartó és az Európai Uniót (EU) támogató állam pozícióját”.

Az Európai Bizottság “nagyon érdekelt abban, hogy a lengyel kormányzat előkészítse a jogállamiság visszaállításának tervét” – tette hozzá.

Az új lengyel igazságügyi miniszter beiktatása “lehetőséget ad az előrelépésre”, a 7. cikkely szerinti eljárás “lezárásának előkészítésére” – fogalmazott Reynders.

Hozzátette: a folyamat nem egyszerű, azt megvitatják az EU-tagországok bel- és igazságügy-minisztereinek jövő heti informális találkozóján, majd további egyeztetések is következnek. A biztos kiemelte a lengyel igazságszolgáltatási tanácsról (KRS) szóló törvény módosításának szükségességét. A KRS-ről szóló előírások korábban 2017-ben, a Jog és Igazságosság (PiS) kormánya idején változtak meg. A KRS tagjait azóta a lengyel parlamenti alsóház (szejm) képviselői választották meg, nem pedig a bírói szervezetek, mint korábban. A bíróságok függetlensége felett őrködő 25-tagú KRS-nek 15 bíró tagja van. Ezek megválasztásának módját az októberi választások nyomán megalakult szejm egy decemberi határozatában vonta kétségbe.

Reynders azon reményének is hangot adott, hogy az EB “rövidesen pozitívan kiértékelheti” az uniós helyreállítási eszközök első részlegének kifizetését célzó, a tavalyi év végén benyújtott varsói kérvényt. Adam Bodnar aláhúzta: a lengyel kormány számára “nem kizárólag az a fontos, hogy teljesítse az uniós helyreállítási tervvel összefüggő mérföldköveket”, hanem “elsősorban a jogállamiság visszaállítását tartja szem előtt”.

A jelenlegi lengyel kormánynak a közmédiát és az állami ügyészséget érintő lépéseivel kapcsolatban Reynders újságírói kérdésre elmondta: az EB szemügyre veszi “a különféle, az új kormány által is meghozott döntéseket”, de jelenleg “a jogállamiság visszaállításán gondolkodik”. Az uniós biztos varsói látogatása során Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszterrel, Adam Szlapka EU-ügyekért felelős miniszterrel is egyeztet, találkozik a jogászszervezetek, valamint a lengyel Helsinki Bizottság és a varsói Báthory Alapítvány képviselőivel.

Péntek délután Mariusz Blaszczak, a PiS frakcióvezetője bejelentette: pártja bizalmatlansági indítványt nyújt be Adam Bodnar ellen. A miniszter – mint Blaszczak mondta – felelős azért, hogy a jelenlegi kormánykoalíció “tönkreteszi a jogállamiságot”.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább