Külföld

Ukrán parlamenti képviselő: Ha Szerbia támad, megvédjük a koszovóiakat

A pristinai kormány vasárnap bejelentette, augusztus elsejétől azok, akik szerbiai dokumentumokkal akarnak belépni Koszovóba, kilépési és belépési igazolást kapnak az átkelőknél. Emellett pedig ismét felvetették, hogy szerb rendszámtáblájú autók nem léphetnek be az országba, és belépésnél ideiglenes koszovói táblát kell igényelniük.

A kialakult helyzet miatt Koszovó északi, főként szerbek lakta részén megszólaltak a szirénák, pánikot keltve. Egyes híradások lövöldözésekről is szóltak. A helyzet pattanásig feszült.

„A Koszovói Köztársaság kormánya határozottan elítéli az utak lezárását Koszovó északi részén és azt is, hogy fegyveresek ma ott fegyverrel lövöldöztek.” – áll Albin Kurti koszovói miniszterelnök vasárnap késő este kiadott közleményében.

A koszovói rendőrség közölte, hogy lövések dördültek „a rendőri egységek irányába”, de senki sem sérült meg.

A koszovói kormány magas rangú tisztviselői beszéltek amerikai és az uniós tisztviselőkkel – mondta Kurti, hozzátéve, hogy kormánya „ígéretet tesz arra, hogy szeptember 1-jéig elhalasztja” az új szabályok végrehajtását, „amint eltávolítanak minden barikádot és Koszovó északi részén helyreáll a teljes mozgásszabadság”.

Alekszandar Vucsics szerb államfő hétfőn közölte, arra számít, hogy a koszovói döntés nyomán csillapodik a feszültség.

Közben kiderült, hogy Koszovó késleltetni fogja az új szabályok végrehajtását, szeptember 1-jén vezetik be.

A kialakult helyzetre Olekszij Honcsarenko, ukrán parlamenti képviselő is reagált vasárnap este:

„Ha Szerbia megszállja Koszovót, meg kell védenünk a koszovóiakat. Ukrajna készen áll arra, hogy a csapatainkkal a helyszínen cselekedjünk. Szerbia megpróbál agresszív háborút indítani. Pontosan Putyin módszere szerint. Mint mondtam, Szerbia Putyin trójai falova Európában. A háború bárhol a világon szörnyű.”

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább