Belföld

Ukrán és román embercsempészeket fogtak el a déli határnál

A szolgálatot teljesítő rendőrök 2023. március 17-én 0 óra és 24 óra közötti időszakban összesen 218 határsértőt tartóztattak fel és 119 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben

– közölte a rendőrség.

Bács-Kiskun vármegyében a rendőrök 3 esetben összesen 9 határsértőt tartóztattak fel Baja, Tompa és Kelebia közigazgatási területén.

Csongrád-Csanád vármegyében a járőrök 8 esetben összesen 189 határsértőt tartóztattak fel  Ásotthalom és Ruzsa közigazgatási területén.

A járőrök Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében 2 esetben 18 határsértőt tartóztattak fel Sajópüspök közigazgatási területén.

A járőrök Vas vármegyében 1 főt Körmend belterületén, Békés vármegyében 1 határsértőt Battonya közigazgatási területén tartóztattak fel.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során afgán, algériai, indiai, iraki, iráni, marokkói, szír és szudáni állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az elmúlt 24 órában Bács-Kiskun vármegyében 1 esetben, Csongrád-Csanád vármegyében 6 esetben a rendőrök összesen 119 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Magyarország területén az elmúlt 24 órában tiltott határátlépés miatt 12 embert fogtak el, közokirat-hamisítás miatt 3, embercsempészés miatt 4 ember ellen indult büntetőeljárás.

Battonya közigazgatási területén, lakott területen kívül, március 17-én 0 óra 30 perckor a járőrök feltartóztattak 8 fő pakisztáni, bangladesi és marokkói állampolgárt, akik jogszerű magyarországi tartózkodásukat igazolni nem tudták. Megállapították, hogy korábban egy litván honosságú gépkocsiban szállították őket, amelynek vezetője kivonta magát a rendőri intézkedés alól és menekülése közben egy szántóföldre hajtott. A gépkocsi vezetője és utasai futva elmenekültek. A terepkutatás eredményeképpen a helyszín közelében ellenőrzés alá vontak egy magyar honosságú személygépkocsit, melyben 2 fő litván személy tartózkodott, akik ellen embercsempészés miatt eljárást indítottak.

Ruzsa közigazgatási területén, lakott területen kívül, március 17-én 14 óra 15 perckor a rendőrök ellenőriztek egy ukrán állampolgárságú férfit, egy magyar honosságú személygépkocsi vezetőjeként.  A járműben utasként 5 fő, magát szír állampolgárnak valló férfi, nő és gyermek utazott.

Mezőhegyes közigazgatási területén március 17-én 23 óra 10 perckor a rendőrök ellenőrzés alá vontak egy román honosságú személygépkocsit, melyet egy román férfi vezetett. A járműben utasként 3 fő tartózkodott, akik magukat sri-lankai állampolgárnak vallották.

Valamennyi esetben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkednek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről, míg a járművezetővel szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább