Külföld

Ukrajnának nem tetszik a tüntető lengyel gazdák tiltakozó akciója

Közleményben ítélte el és szándékos rombolásnak minősítette az ukrán mezőgazdasági minisztérium a lengyel gazdáknak a közös határon tartott tiltakozó akcióját, melynek során ukrán gabonát öntöttek ki egy kamionból az úttestre.

„Az erőszak újabb eszkalációja zajlik közös határunkon” – jelentette ki Tarasz Kacska ukrán gazdasági miniszterhelyettes, és arra figyelmeztetett, hogy ha a lengyel hatóságok nem reagálnak a tönkretett szállítmányra, az „az idegengyűlölet és a politikai erőszak további fokozódásához vezethet”.

Andrij Szadovij, a nyugat-ukrajnai Lviv (Lemberg) polgármestere hétfőn a Telegram közösségi platformon posztolt egy fotót az útra ömlött gabonáról. A képhez fűzött kommentárjában azt állította, hogy a gabonát a lengyelek öntötték ki, akik szerinte oroszbarát provokatőrök voltak. Hozzáfűzte, hogy az álblokád folytatódik a határon.

Az ukrán megszállás alatt álló város polgármester azt írta bejegyzésében, hogy „az ukránok szó szerint a vérükkel öntözik azokat a földeket, amelyeken a gabona terem”.

Mint írta:

„Egy háború dúlta földön aratni felér a bombamentesítéssel. A (lengyelek) viselkedése kicsinyes és szégyenletes.”

A lengyel gazdák tavaly óta tiltakoznak az Európai Unió szabályozása ellen, amely vámmentessé tette és az unióban előírt szigorú minőségi követelményektől is mentesíti az ukrán mezőgazdasági termékek behozatalát, súlyos versenyhátrányt okozva nekik.

 

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább