Külföld

Ukrajna összeomlásakor bevonulhat az USA Nyugat-Ukrajnába – véli a CIA egykori stratégája

James G. Rickards befektetési bankár, a CIA volt stratégiai tanácsadója több véleménycikket is közölt már az ukrajnai proxyháborúról. Legújabb cikkében a háború eszkalációjáról írt.

Szerinte az ukrán emberveszteségek miatt elkerülhetetlen a vereség, amelyről részletesen itt írtunk. A CIA egykori stratégája félmilliós ukrán veszteségről számolt be, miközben az orosz oldalon 100 ezer alatti elesettről számolt be.

James Rickards szerint egyre nagyobb az esélye annak, hogy kitör egy nukleáris háború, mivel az Egyesült Államok háborús szerepvállalása, valamint Oroszország válaszlépései is az eszkalációt erősítik. Mint írta: sok lépés választ még el minket a nukleáris konfliktustól, de egyik fél sem mutat hajlandóságot arra, hogy deeszkalálja a konfliktust, ami aggodalomra ad okot.

Véleménycikkében azt is hozzátette, hogy az elkerülhetetlen ukrán összeomlás „szörnyű végjátékot” eredményezhet. Megállapítása szerint Ukrajna után az Egyesült Államok lehet a háború legnagyobb vesztese, és ez olyan kétségbeesett lépésekhez vezetheti, mint például az amerikai hadsereg kivezénylése Nyugat-Ukrajnába.

„Lehet, hogy a kétségbeesett Biden parancsot ad a katonáknak arra, hogy vonuljanak be Nyugat-Ukrajnába, és akadályozzák meg, hogy Oroszország az egész országot elfoglalja. El lehet képzelni, hogy ez milyen következményekkel járhat. Akkor ez a proxyháború átalakulhat egy közvetlen háborúvá az Egyesült Államok és Oroszország között” – fogalmazott James Rickards, aki szerint egyre valószínűbbnek tűnik ez a forgatókönyv.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább