Belföld

Ujhelyi István: Fenntartanám a szankciókat

Az orosz–ukrán háború és az arra adott szankciós politika is terítékre került a 48 perc – Házigazda: Lánczi Tamás című műsorban, melynek vendégei ezúttal Ujhelyi István, a Magyar Szocialista Párt európai parlamenti képviselője és Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti képviselője voltak.

Lánczi Tamás arról kérdezte vendégeit, hogy Brüsszel abban a hitben léptet hatályba újabb és újabb szankciókat, hogy azok majd megállítják Oroszországot.

Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő arra a felvetésre, miszerint Gyurcsány Ferenc azt hangoztatja, hogy nem szabad kormánypárti szereplőkkel vitatkozni, azt felelte, hogy a DK politikai építkezése szempontjából értékelendő ez a magatartás, de ő maga a vitában hisz.

A szocialista politikus arról beszélt, hogy a földgáz ára egy évvel ezelőtt elszállt, amikor szerinte Putyin már előre készült a háborúra. Azoknak a szankcióknak, amelyeket az Európai Unió bevezetett minden bizonnyal volt hatása az energiabiztonságra és az inflációra, de úgy gondolja, hogy már a szankciók előtt is hasonló helyzet volt. Ujhelyi szerint a szankciók 90 százalékának semmi köze az energiához.

Hidvéghi Balázs, a Fidesz EP-képviselője elmondta, hogy a háború is hatással van az energiaárakra, de a nagy drágulást az energiára is kiterjedő uniós szankciók okozták.

Felhívta a figyelmet, hogy a szankciók következtében Oroszország csak nyert, óriási pénzt keresett, a háború pedig nem állt meg.

A politikus szerint Brüsszel válasza elhibázott.

Ujhelyi szerint a szankciók működnek és szerinte a szakértők is ezt mondják.

A szocialista politikus azt sejtette, hogy a magyar kormány már tudott arról, hogy Oroszország háborúra készült, de arra, hogy Emmanuel Macron francia elnök is Moszkvában járt a háború előtt, már nem reagált érdemben.

Hidvéghi Balázs elmondta, hogy Magyarország kitettsége az orosz kőolajnak 10 év alatt 37,8 százalékkal csökkent.

A földgáz tekintetében Európa szerte 30 százalékkal nőtt a kitettség, Magyarországon ez az érték alacsonyabb.

Tehát ez nem egy magyar specifikum, hanem összeurópai és hazánk mindegyik tekintetében jobban áll, mint az uniós átlag.

A magyar embereknek jelent energiabiztonságot a magyar kormány politikája, mindezt azzal a rezsicsökkentéssel, amit a baloldal folyamatosan támadott – szögezte le a Fidesz EP-képviselője.

Arra a kérdésre, hogy fenntartaná-e a szankciókat, arra Ujhelyi István egyértelmű igennel felelt. A szocialista politikus kiemelte, hogy a jelenleg hatályban lévő szankciókat egytől egyig fenntartaná.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább