Belföld

Ujhelyi: A magyar kormány hamiskártyás és hazudik az uniós források ügyében

A szocialista politikus szerint a kormány eddig semmilyen hivatalos lépést nem tett a helyreállítási alap hitelrészének lehívása, illetve igénylése érdekében.

Újabb levél bizonyítja, hogy a magyar kormány „hamiskártyás és hazudik vagy teljesen impotens”, esetleg mindkettő, ugyanis hivatalosan nem is igényelte az uniós helyreállítási alap hitelcsomagjának forrásait – mondta Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője keddi online sajtótájékoztatóján.

Ujhelyi István az Európa Bizottság elnökétől, Ursula von der Leyentől kapott augusztus 24-ei levélre hivatkozott, és azt mondta: ebben az elnök világossá teszi, a magyar kormány eddig

semmilyen hivatalos lépést nem tett a helyreállítási alap hitelrészének lehívása, illetve igénylése érdekében.

A kormány azt állítja, hogy nem kapjuk meg a pénzeket az uniótól, de közben egy kommunikációs levélküldésen túl eddig még be sem nyújtotta a megfelelő, átdolgozott tervet Brüsszelnek – mondta. A politikus felidézte, a magyar kormány folyamatosan szkanderezik az uniós források megszerzése érdekében az európai intézményekkel. Kitért arra, hogy az unió tagállamai jogállamisági, antikorrupciós és egyéb, nagyon komoly feltételekhez kötik az uniós források kifizetését.

„Önök mindenért az európai intézményeket hibáztatják”

Rámutatott: a jogállamisági vita a magyar kormánnyal nem csupán a következő hétéves költségvetés forrásainak kifizetéséről szól, hanem az úgynevezett helyreállítási alap vissza nem térítendő támogatásairól és a kedvezményes hitelrésze által biztosított további forrásokról is. Előbbi 2500 milliárd, utóbbi további 3500 milliárd forint értékű csomag – részletezte.

Hozzátette: a magyar kormány először „gőgösen” elutasította a hitelrész felhasználását, azzal az indokkal, hogy arra Magyarország nincs rászorulva. Végül azonban az egyre magasabb infláció és az egyre inkább gyengülő forint miatt idén márciusban a miniszterelnök sajtófőnöke már arról tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy Orbán Viktor levélben jelezte Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének:

Magyarország helyreállítási tervének mielőbbi elfogadását kérik, és a vissza nem térítendő források mellett a kormány igénybe kívánja venni a helyreállítási alap hitelrészét is.

Ujhelyi István kiemelte: ezután hivatalos lépések nem történtek. Az MSZP európai parlamenti képviselője azt kérte a kormánytól, hogy Magyarország jelenlegi helyzetében beszéljenek végre őszintén a nyilvánossággal. „Önök mindenért az európai intézményeket hibáztatják, közben pedig jól láthatóan sem kormányozni, sem igazat mondani nem tudnak” – fogalmazott.

(MTI)

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább